Kezdőlap » Lexikonok » Ki Kicsoda » Zilahy Lajos

Zilahy Lajos

(Nagyszalonta, 1891. márc. 27. - Újvidék, 1974. dec. 1.): író, publicista, az MTA tagja (l., ig. 1945-49). Apja közjegyző, anyja egy dunántúli földbirtokos lánya volt. Elvégezte a bp.-i egy. jogi karát, tanulmányai közben Nagyszalontán ügyvédi irodában dolgozott. Az I.

Zilahy Lajos

Zilahy Lajos, ✡ Zilahy Lajos bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

(Nagyszalonta, 1891. márc. 27. – Újvidék, 1974. dec. 1.): író, publicista, az MTA tagja (l., ig. 1945-49). Apja közjegyző, anyja egy dunántúli földbirtokos lánya volt. Elvégezte a bp.-i egy. jogi karát, tanulmányai közben Nagyszalontán ügyvédi irodában dolgozott. Az I.

Az alábbiakban röviden bemutatom, mi történt a Teleki Pál intézetben a háború alatt és után. A levéltári források és a még élő kollégáknál fellelhető memoárok ennél jóval többet nyújtanak. Remélem, közös erővel feldolgozva a hatalmas anyagot, rövidesen feltárhatjuk, miféle atrocitásokat követtek el a a történettudomány ellen a hatalom emberei a Rákosi-korszakban.

Koltay Gábor filmjének bemutatója ismét az érdeklődés homlokterébe emelte Wass Albert életét és munkásságát. Szőcs Gézát kérte fel a szerkesztőség, hogy az erdélyi író körüli vitákat értékelje.1. Az író Wass Albert nemrég még a kutyát sem érdekelte.

Nem tulajdonít Romsics Ignác túl nagy jelentőséget a mai szélsőséges megnyilvánulásoknak. A történész inkább abban az antagonizált politikai környezetben lát veszélyt, amely ezeket a megnyilvánulásokat eltűri, sőt hatalmi játszmáiban eszközként használja őket. Romsics Ignáccal a Rubicon-ház kiadásában most megjelent óriáskönyve, a 20. századról írott képes magyar- és világtörténet kapcsán beszélgettünk.

Nem tulajdonít Romsics Ignác túl nagy jelentőséget a mai szélsőséges megnyilvánulásoknak. A történész inkább abban az antagonizált politikai környezetben lát veszélyt, amely ezeket a megnyilvánulásokat eltűri, sőt hatalmi játszmáiban eszközként használja őket. Romsics Ignáccal a Rubicon-ház kiadásában most megjelent óriáskönyve, a 20. századról írott képes magyar- és világtörténet kapcsán beszélgettünk.

Tihanyi Péter

Anyám vállalkozó, apám zsurnaliszta volt. Istenfélő, nagy műveltségű, tapasztalatokkal bíró nevelő gondozta fiatalságom, Jovanovics Mariska néni. Szerb családban született, Párizsban, Berlinben tanult és gyönyörűen beszélte a magyart. Barátomék a Bimbó úton laktak, felettük lakott az Eismann család. Tinédzser koromban ott hallgattam olyan ragyogó emberek csevegését, mint Germánus Gyula, Máray Sándor, Zilahy Lajos, Heltai Jenő, elképesztő egyetem volt.

Népszabadság * Munkatársunktól * 2007. augusztus 25.

A HÉT KÖNYVEI

Ungvári Tamás

Salamon Konrád a hetvenéves Márciusi Frontról, a népi gondolatról és a részeg katonákról

Magyar pályázó a nemzetközi versenyen: Fejérvári Boldizsár

Népszabadság * R. Hahn Veronika * 2007. január 15.

Nyerges András

Faludy György tavaly szeptemberben, kilencvenötödik születésnapján adta utolsó interjúját a Magyar Hírlapnak

Nyerges András

1919 őszén a nyolc bajtársi egyesületből létrejött ifjúsági szövetség vette fel a Turul nevet. A politikai nosztalgia tárgya ma ez a mozgalom s nem a totemállat

Második világháborús emlékművet avatnak októberben a XII. kerületben, a Hegyvidék valamennyi áldozatára emlékezve. A fővárosi önkormányzat a helyszínt tartja alkalmatlannak, mások a turul ellentmondásos üzenete miatt nem értenek egyet a tervvel.

A Bárka Völgyi “hajója” augusztus 26-án (pénteken) vet horgonyt a Ráday Kultuccában, mely a Művészetek Völgyének legjobb programjait szállítja hozzánk. A három napos Bárka Kikötő Fesztivál (augusztus 16-27-28.) koncertekkel, irodalmi beszélgetéssekkel, Meseházzal és természetesen színházzal várja a kicsiket és a nagyokat.

Mi, magyar írók, művészek és a tudomány munkásai, különféle világnézetek és pártállások szószólói, különféle társadalmi rétegek szülöttei és tagjai, akik a legkülönbözőbb hivatásokban és munkakörökben dolgozunk, akik valamennyien az évezredes magyar művelődés megtartásának és gyarapításának rendeltetését vettük örökbe, mi, akik valamennyien keresztény családok leszármazottai vagyunk, az emberi becsületérzés és igaz kereszténység, a józanság és hazafiasság magától értetődő egységével és szilárdságával emeljük föl szavunkat az állampolgári jogegyenlőség elvéért, melyet az úgynevezett ‘társadalmi egyensúly hatályosabb biztosításáról szóló törvényjavaslat’ megvalósulása esetén törölne a magyar alkotmányból.