Kezdőlap » Lexikonok » Ki Kicsoda » Csécsy Imre

Csécsy Imre

(Bp., 1893. okt. 15. - Bp., 1961. febr. 6.): újságíró, író. Az I. világháború előtt a Huszadik Század, a Nyugat cikkírója volt. Novelláit 1912-ben Az élet felé c. kötetben adta ki. 1913-14-ben tevékenyen részt vett a Galilei Kör munkájában.

Csécsy Imre

Csécsy Imre, ✡ Csécsy Imre bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

(Bp., 1893. okt. 15. – Bp., 1961. febr. 6.): újságíró, író. Az I. világháború előtt a Huszadik Század, a Nyugat cikkírója volt. Novelláit 1912-ben Az élet felé c. kötetben adta ki. 1913-14-ben tevékenyen részt vett a Galilei Kör munkájában.

Parti Nagy Lajos író: Feri bácsi egy világcsoda. Érthetetlen, hogyan lehetett ép ésszel végig csinálni ezt a szörnyű évszázadot.

A Dunántúl Pécsi Egyetemi Kiadó és Nyomda által közreadott Szürke Könyv szerzőjének nevét a szélesebb közvélemény egyáltalán nem ismerte. Ki ez a dr. Lajos Iván? – kérdezgették egymástól az emberek -, ki az, aki az óvatoskodó köntörfalazást mellőzve határozott hangon szembefordult a politikai kurzus diktálta németbarát közhangulattal, s már a könyv előszavának címében is arra figyelmeztetett: “Mindenki felelős!” azért, hogy milyen irányba segít fordítani “a magyar sors kerekét”.

Mi, magyar írók, művészek és a tudomány munkásai, különféle világnézetek és pártállások szószólói, különféle társadalmi rétegek szülöttei és tagjai, akik a legkülönbözőbb hivatásokban és munkakörökben dolgozunk, akik valamennyien az évezredes magyar művelődés megtartásának és gyarapításának rendeltetését vettük örökbe, mi, akik valamennyien keresztény családok leszármazottai vagyunk, az emberi becsületérzés és igaz kereszténység, a józanság és hazafiasság magától értetődő egységével és szilárdságával emeljük föl szavunkat az állampolgári jogegyenlőség elvéért, melyet az úgynevezett ‘társadalmi egyensúly hatályosabb biztosításáról szóló törvényjavaslat’ megvalósulása esetén törölne a magyar alkotmányból.