Kezdőlap » Lexikonok » Ki Kicsoda » Tóth Aladár

Tóth Aladár

(Székesfehérvár, 1898. febr. 4. - Bp., 1968. okt. 18.): zenetudós, zeneesztéta, az Operaház igazgatója, Baumgarten-díjas (1930, 1940), Kossuth-díjas (1952). A bp.-i tudományegy.-en bölcsészdoktori oklevelet nyert (1925) Adatok Mozart zenedrámáinak esztétikájához c.

Tóth Aladár

Tóth Aladár, ✡ Tóth Aladár bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

(Székesfehérvár, 1898. febr. 4. – Bp., 1968. okt. 18.): zenetudós, zeneesztéta, az Operaház igazgatója, Baumgarten-díjas (1930, 1940), Kossuth-díjas (1952). A bp.-i tudományegy.-en bölcsészdoktori oklevelet nyert (1925) Adatok Mozart zenedrámáinak esztétikájához c.

Félő, hogy a Nyugat-év is hasonló sorsra jut, mint a mostanában meghirdetett jubileumok. Jókora késéssel kezdődik, történik egy s más az elkötelezett műhelyekben, és a megemlékezés hivatalosan kipipálva. Pedig a százéves Nyugat és a 125 éve született Babits érettségi tétel.

Gervai András

PESKÓ ZOLTÁN

Munkatársunktól, 2005. augusztus 22. 00:00

A Magyar Köztársaság elnöke Sólyom László állami kitüntetéseket adott át szombaton a Parlamentben. Az államfő Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Szili Katalin házelnök jelenlétében nyújtotta át át az elismeréseket.

Népszabadság Online, 2005. augusztus 20. 17:00

Mi, magyar írók, művészek és a tudomány munkásai, különféle világnézetek és pártállások szószólói, különféle társadalmi rétegek szülöttei és tagjai, akik a legkülönbözőbb hivatásokban és munkakörökben dolgozunk, akik valamennyien az évezredes magyar művelődés megtartásának és gyarapításának rendeltetését vettük örökbe, mi, akik valamennyien keresztény családok leszármazottai vagyunk, az emberi becsületérzés és igaz kereszténység, a józanság és hazafiasság magától értetődő egységével és szilárdságával emeljük föl szavunkat az állampolgári jogegyenlőség elvéért, melyet az úgynevezett ‘társadalmi egyensúly hatályosabb biztosításáról szóló törvényjavaslat’ megvalósulása esetén törölne a magyar alkotmányból.