Kezdőlap » Lexikonok » Ki Kicsoda » Bernáth Aurél

Bernáth Aurél

(Marcali, 1895. nov. 13. - Bp., 1982. márc. 13.): festő, grafikus, művészpedagógus, Kossuth-díjas (1948, 1970), Munkácsy-díjas (1950), érdemes művész (1952), kiváló művész (1964). Pártos Alice orvos férje, Mária apja.

Bernáth Aurél

Bernáth Aurél, ✡ Bernáth Aurél bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

(Marcali, 1895. nov. 13. – Bp., 1982. márc. 13.): festő, grafikus, művészpedagógus, Kossuth-díjas (1948, 1970), Munkácsy-díjas (1950), érdemes művész (1952), kiváló művész (1964). Pártos Alice orvos férje, Mária apja.

Szerdán, december 26-án lesz nyolcvan éves Kass János Kossuth-díjas grafikus, szobrász és bélyegtervező, a szellemi függetlenségét soha fel nem adó, egyik utolsó magyar polihisztor.

Arató István festményeiből nyílt kiállítás a XIII. kerületi Polgármesteri Hivatal Városház Galériájában. A nyolcvanöt éves festőművész és grafikus mélyen kötődik a XIII. kerülethez, és Angyalföldhöz. Itt született, itt élt, itt alkotott és alkot ma is.

A SORSFORDÍTÓ CSERNUS-FESTMÉNY KÁLVÁRIÁJA

Rátkay Endre Arany Ikonja láttán Fellini állítólag ekképp lelkesedett 1984-ben Bolsanóban: “Ki ez az ember? Hiszen ugyanaz a három dolog érdekli, mint engem: a nagy seggű nők, a görög-római mitológia és az egyház.”

95 éve nyílt meg a hányatott sorsú teátrum, amelynek sorsáról lassan dönteni kell.

95 éves az Erkel Színház, amelynek sorsáról még mindig nem tudni semmi biztosat

www.magyarhirlap.hu

Népszabadság * Rózsa Gyula * 2006. február 11.

Keresztesi József

Mi, magyar írók, művészek és a tudomány munkásai, különféle világnézetek és pártállások szószólói, különféle társadalmi rétegek szülöttei és tagjai, akik a legkülönbözőbb hivatásokban és munkakörökben dolgozunk, akik valamennyien az évezredes magyar művelődés megtartásának és gyarapításának rendeltetését vettük örökbe, mi, akik valamennyien keresztény családok leszármazottai vagyunk, az emberi becsületérzés és igaz kereszténység, a józanság és hazafiasság magától értetődő egységével és szilárdságával emeljük föl szavunkat az állampolgári jogegyenlőség elvéért, melyet az úgynevezett ‘társadalmi egyensúly hatályosabb biztosításáról szóló törvényjavaslat’ megvalósulása esetén törölne a magyar alkotmányból.