Kezdőlap » Lexikonok » Ki Kicsoda » Ady Endre

Ady Endre

.

A Wass Albertet és Teleki Pált előszeretettel idézgető jelenkorunkban méltatlanul kevés szó esik Ady Endréről, akinek gondolatvilága legalább annyira időszerű ma, mint volt éppen száz évvel ezelőtt, amikor a Nyugat című irodalmi lap legelső számában megjelentek korszakos versei és esszéi.

Online

MagunkrólMagyar Zsidó AdatbázisKépgaléria

Népszabadság * György Péter * 2008. május 31.

Újabb tagok csatlakoztak a Majom Gárdához. Árpádsávba borult a Hősök tere. Persze láthatóak voltak német zászlók és sárga alapon fekete sast szimbolizáló momentumok, amelyeket látva majdnem azt hittük, hogy újra itt vannak a Habsburgok. Szóval igen nemzeti jellegű rendezvény volt, na. Az ünnepi alkalmat nem a tavaszi óraátállítás hívta életre, hanem az újabb gárdisták avatása.

100 éves a Nyugat

Amikor Ágoston Vilmos könyve – A kisajátított tér. A nemzeti képzelet Doru Munteanu és Wass Albert műveiben (Európai Összehasonlító Kisebbségkutatások Közalapítvány, 2007) – kapcsán újra szóvá teszem a Wass-kultusz irodalmon kívüli céljait és ártalmasságát, távol áll tőlem, hogy kétségbe vonjam a kánoni pluralizmus létjogosultságát. (Lásd erről korábban: Láng Zsolt: Beragadva a nemzeti képzeletbe, ÉS, 2008/4. – a szerk.

Fotó: Vajda József Az alábbiakban a Magyar Nemzetben megjelent, személyünket ért, immár megszokottnak mondható rutintámadást kívánjuk megválaszolni. (“Ismét előkerült az antiklerikális kártya?”, Magyar Nemzet, 2007. december 8.

Félő, hogy a Nyugat-év is hasonló sorsra jut, mint a mostanában meghirdetett jubileumok. Jókora késéssel kezdődik, történik egy s más az elkötelezett műhelyekben, és a megemlékezés hivatalosan kipipálva. Pedig a százéves Nyugat és a 125 éve született Babits érettségi tétel.

Nyerges András

NOL * Vincze Attila Tamás * 2007. december 8.

A zsidó faj pszichéjét boncoló beszéd és az izraeli elnöknek küldött kurvaanyázó verses üzenet miatt ifjabb Hegedűs Loránt szerint legfeljebb Petőfi Sándort, vagy Szabó Dezsőt lehet perelni. Az október 23-án a Szabadság téri református templom előtt elhangzott szövegeket az egykori miépes lelkész válogatta, hogy rávilágítson az “aktuális problémákra”. A rendszerváltás óta ennél veretesebb zsidózás aligha volt még közterületen.

Népszabadság * Mile Lajos * 2007. szeptember 28.

Az ülésteremben csak két képviselő “emlékezett meg” az évfordulóról

A Magyar Zsidó Kultúra Napja az Európai Zsidó Kultúra Napján

sofar, 2007. szeptember 01. 22:00  Mazsihisz, Zsidónegyed dosszié, Ady Endre, Bartók Béla, Kodály Zoltán A Magyar Zsidó Kultúra Napja az Európai Zsidó Kultúra Napján bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Location:

Mottónk: “A reggeli péksütit majszolva nézzük a sajtot”

TAMÁS GÁSPÁR MIKLÓS

“Hommáge á Kodály” – Kodály-konferencia

sofar, 2007. augusztus 21. 23:11  Mazsihisz, Zsidónegyed dosszié, Ady Endre, Bartók Béla, Kodály Zoltán “Hommáge á Kodály” – Kodály-konferencia bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Location:

Location:

Kulturális barangolás: zsidó szemmel a Józsefvárosban

sofar, 2007. augusztus 21. 23:09  Mazsihisz, Zsidónegyed dosszié, Ady Endre, Bartók Béla, Kodály Zoltán Kulturális barangolás: zsidó szemmel a Józsefvárosban bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Location: