Forrás: JNA – Jewish News Agency

MagunkrólMagyar Zsidó AdatbázisKépgaléria

Társasági KörMakabi KlubMűvészet kedvelők délutánjaSzubjektív kulturális ajánlóFiatal tudós-jelöltek fórumaMagyar zsidó adatbázisKülföldi zsidó adatbázisHungarian jewish travel guide

Közhasznúsági jelentés 2006

Hol van ma a pesti kabaré?

Az elmúlt évadban rövid áttekintést írtam a magyar kabaré fénykoráról, szűk negyven évről. Szándékosan használom az évad szót, hiszen a kabaré, akármennyire is tiltakoznak ellene, színházi műfaj. Onnan gyökeredzik. És mára végérvényesen is azzá vált.

2008. június

Az elmúlt évadban rövid áttekintést írtam a magyar kabaré fénykoráról, szűk negyven évről. Szándékosan használom az évad szót, hiszen a kabaré, akármennyire is tiltakoznak ellene, színházi műfaj. Onnan gyökeredzik. És mára végérvényesen is azzá vált.

Mert hol látunk ma kabarét? És milyet? Megvesszük a jegyet, beülünk a nézőtérre, és pontosan ugyanúgy viselkedünk, mintha Shakespeare-t, Moličre-t, Csehovot vagy Molnárt néznénk. Rendesen, színházi időben. Nem színház után. Ülünk egy kényelmetlen székben. Nem szabad beszélni. Nem szabad beleszólni. Nem ihatunk közben pezsgőt. Cserébe elvárják, hogy teli szájjal röhögjünk. Esetleg meg is mondják, mikor kell ezt tenni. Még akkor is, ha egyáltalán nem találjuk mulatságosnak a hallottakat. Nem alakíthatjuk a műsort. Hol van ma már egy “Vadszamár”? Hol van egy jó konferansz? Lehet, hogy nincs is rá szükségünk? Lehet, hogy nincs már fülünk a finom tréfára, mert hozzászoktattak minket a gyors, durva poénokhoz?

Igaz, változott a világ. A kabaré ma rangon aluli műfaj. A vezető színházi szerzők és komponisták nem írnak kabarétréfát és kuplét. Hová is írjanak, és kinek? Amik születnek valakik tollából, többnyire erőltetetten aktualizáltak és vicceskedők. Piszok nehéz feladat ám ez! Viszont érdekes módon a legtöbb régi jelenet ma éppúgy megállja a helyét, mint akkor. Gondolnánk például, hogy az Új adók című jelenet majd” száz évvel ezelőtt íródott? Gábor Andor igen szellemes jelenete az adóhivatalban játszódik, ahol a következő új adónemeket ismertetik az egyszeri adózó polgárral: “Vagyonadó. Nagyonadó. Agyonadó, ezt csak akkor kell fizetnie, ha halálos baleset éri. Második főcsoport: Hadiadó. Vadiadó. Padiadó és Adyadó. Ezt csak akkor kell fizetnie, ha Ady Endre verseit olvassa. Gyóni Áchim Géza ellenben adómentes. Harmadik főcsoport: Jövedelmi adó, ezt akkor fizeti, ha jön. Menedelmi adó, ezt akkor fizeti ha megy. Birodalmi adó, ezt akkor fizeti, ha bírja. Sirodalmi adó, ezt akkor, ha nem bírja. Ehhez járulnak az Irodalmi adó, ha olvasni tud és Zsirodalmi adó, amit zsírtalan napokon kell fizetni. Negyedik főcsoport: Nyereségadó, Vereségadó, feleségadó. Első cé alcsoport: Kereset adó, balesetadó, keretes adó, kerekes adó, örökös adó és pereces adó. Második ef alcsoport: Kövezetvám, övezetvám, nevezetvám, hehezetvám és leheletvám. Utolsó ypszilon alcsoport: Hamégtelikadó, Csakabőritadó, Nincskegyelemadó, Sosebúsuljadó, Beledögleszadó. Több nincs.” Hát nem ismerős? Valahogy ezt ma nem így írnák meg. Talán félnének a szellemességtől, mert a poén van mindenek felett…

Üdvös kezdeményezés a Magyar Televízió Tiszta kabaré című műsora. Ritkán hallott régi jeleneteket elevenít fel, igazi színészekkel, akik poént is tudnak mondani. Van konferansz (hol jobban sikerül, hol kevésbé, de ez a műfaj sajátja) és zongorista. Elfeledett értéket képvisel, tán ez az utolsó próbálkozás.

Kabarét nézhetünk a Mikroszkóp Színpadon is. Talán ők az egyetlenek, akik kortársba ültetik át a régi hagyományt. A cél nemes, a megvalósítás azonban a jó ízlés határán billeg, időnként át is lépi. (Ki nevet tiszta szívéből a Defekt Duón?)

Kabaré-hely szándékával nyílt a Spinoza Ház. Igazából nem jött össze. Még mindig kevesen tudnak róla, pedig az oda tervezett műsorok, kabarék igen színvonalasak. Többnyire fiatal színészek játsszák őket, régit is, kortársat is, magyart, németet, cigányt… Ki-ki megtalálná a neki tetszőt.

A Dumaszínház a konferansz műfajának felélesztését célozza. Kiállsz egyedül, beszélsz: ha jó vagy, figyelnek, ha nem, akkor mondhatsz bármit, teljesen esélytelen. Ez jó dolog, sok minden függ a közönségtől, itt csak az él meg, aki utat talál a nézőkhöz.

Bános Tibornak tavasszal jelent meg egy összefoglaló munkája A pesti kabaré 100 éve címmel. Az ő zárszavával búcsúzom én is: “A pesti ember természetes, elemi humorszükségletét ismerve a kabaré föltámadása nem tűnik egészen reménytelennek.

Legyünk optimisták.”

Rick Zsófi

További programok

[2008-05-23]

Gátlásos és agresszív fesztivál a Petőfi Csarnokban

Egyformán félreérthetően egy nyelvet beszélő három zenekar. “Gátlásos és agresszív” címmel fesztivált tartunk 23-án, pénteken, hogy értetek most is – mint mindig – meghaljunk a színpadon egy kicsit

[2008-05-24]

Lag BaOmer a Kiscelli Múzeumban

A Kidma zsidó diákszervezettel és a Bálint Házzal együtt LAG BAOMER alkalmából egy jó kis grill party-t szervezünk. Tábortűz, grillezés és jó társaság, ez vár rád, ha velünk tartasz szombat este. Lag Baomer apropóján Óbudán a Kiscelli Múzeum mellett verünk sátrat.

[2008-05-25]

Indafotóséta – Gödörtől a Szimpláig

Május 25-én vasárnap lesz a soron következő Indafotóséta, ezúttal az Erzsébet térről, a Gödörtől sétálunk majd a bevárosban egy romkocsmáig – nagy valószínűséggel a Szimpláig.

[2008-05-30]

Kocsis Zoltán jótékonysági hangversenye a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat javára

A világhírű zongoraművész 1990-ben felajánlotta, hogy minden év május 30-án, a születésnapján koncertet ad a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat javára. Saját bensőséges évfordulóját úgy ünnepli meg, hogy szegény és beteg gyermekeknek adakozik.

[2008-06-15]

Neves zsidó síremlékek nyomában II.

A nagy érdeklődésre való tekintettel a Mazsike megismétli “Neves zsidó síremlékek nyomában” sétáját.

Publikációk

Ássuk ki a budai Mátyás kori nagyzsinagógát!

“Történelmi szempontból világraszóló eseményről van szó. Évszázadokig néma volt a föld és épp a mi napjainkban veti fel zsidó emlékeit. A messze távolból is fel fogják keresni széles tömegek, mint az európai zsidó …

Hol van ma a pesti kabaré?

Az elmúlt évadban rövid áttekintést írtam a magyar kabaré fénykoráról, szűk negyven évről. Szándékosan használom az évad szót, hiszen a kabaré, akármennyire is tiltakoznak ellene, színházi műfaj. Onnan gyökeredzik. …

A herendi porcelángyár alapítója: Fischer Mór

A Herenden Stingl Vince keramikus által 1826-ban alapított kis üzemet – ahol elsősorban kőedénygyártással, valamint porcelán-előállítási kísérletekkel foglalatoskodtak – Fischer Mór vásárolta meg, 1839-ben (más …

Izrael hősi halottainak emléknapja és a függetlenség napja

“A zsidó nép Izrael földjén kelt életre, ezen a földön formálódott ki szellemi, vallási és politikai egyénisége, itt él önálló nemzeti életet és innét adta a világnak a Bibliát…”

Izrael megálmodói – Max Nordau és Theodor Herzl

Gondolkodtam, hogy a májusi Hírlevélben, amikor is Izrael Állam 60. születésnapját ünnepeljük, kiről is írhatnánk, magyar zsidó nagyjaink közül, akik valamiféleképpen kapcsolódhatnak ehhez az eseményhez. Végül is a …

Erec folyóiratKlezmer R”s együttesSabbatsong zenekarSófár EgyesületMakói Zsidó honlapMAZSIHISZJewish Meeting PointBÁLINT HÁZ

FőoldalMazsike AlapszabályMagunkrólKépgalériaTámogatóinkImpresszumE-mail

Mazsike 2008

Comments are closed.