Kezdőlap » Lexikonok » Ki Kicsoda » Kmetty János

Kmetty János

(Miskolc, 1889. dec. 23. - Bp., 1975. nov. 16.): festőművész, grafikus, főiskolai tanár, Kossuth- díjas (1949), érdemes művész (1959), kiváló művész (1965), a magyar festőművészet és művészetpedagógia kiemelkedő egyénisége. Kassán érettségizett 1908-ban kereskedelmi isk.

Kmetty János

Kmetty János, ✡ Kmetty János bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

(Miskolc, 1889. dec. 23. – Bp., 1975. nov. 16.): festőművész, grafikus, főiskolai tanár, Kossuth- díjas (1949), érdemes művész (1959), kiváló művész (1965), a magyar festőművészet és művészetpedagógia kiemelkedő egyénisége. Kassán érettségizett 1908-ban kereskedelmi isk.

ÉBLI GÁBOR

“Csak egy szenvedélyes képvásárló vagyok” – mondja magáról Pákh Imre (56 éves), a legnagyobb Munkácsy-gyűjtemény tulajdonosa, aki szerint az igazi üzlet abban van, ha valaki jó szimattal válogat a kortárs művészek között.

Mikor Munkácsy megérkezett Amerikába, az Egyesült Államok elnöke meghívta ebédre a Fehér Házba.

Mi, magyar írók, művészek és a tudomány munkásai, különféle világnézetek és pártállások szószólói, különféle társadalmi rétegek szülöttei és tagjai, akik a legkülönbözőbb hivatásokban és munkakörökben dolgozunk, akik valamennyien az évezredes magyar művelődés megtartásának és gyarapításának rendeltetését vettük örökbe, mi, akik valamennyien keresztény családok leszármazottai vagyunk, az emberi becsületérzés és igaz kereszténység, a józanság és hazafiasság magától értetődő egységével és szilárdságával emeljük föl szavunkat az állampolgári jogegyenlőség elvéért, melyet az úgynevezett ‘társadalmi egyensúly hatályosabb biztosításáról szóló törvényjavaslat’ megvalósulása esetén törölne a magyar alkotmányból.