Kezdőlap » Lexikonok » Ki Kicsoda » Darvas József

Darvas József

(Orosháza, 1912. febr. 10. - Bp., 1973. dec. 3.): író, publicista, politikus, a népi írók mozgalmának egyik legjelentősebb tagja, Kossuth-díjas (1956, 1960). Apja béres volt, az I. világháborúban elesett, anyja mint cseléd nevelte fel négy gyermekét.

Darvas József

Darvas József, ✡ Darvas József bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

(Orosháza, 1912. febr. 10. – Bp., 1973. dec. 3.): író, publicista, politikus, a népi írók mozgalmának egyik legjelentősebb tagja, Kossuth-díjas (1956, 1960). Apja béres volt, az I. világháborúban elesett, anyja mint cseléd nevelte fel négy gyermekét.

Gervai András

KOLTAI TAMÁS

A SORSFORDÍTÓ CSERNUS-FESTMÉNY KÁLVÁRIÁJA

Salamon Konrád a hetvenéves Márciusi Frontról, a népi gondolatról és a részeg katonákról

Ocskó Anna, [email protected]

Károlyi Csaba

Magyarországon elfelejtették, Izraelben visszahúzódva él, pedig 1956-ban fegyverrel küzdött a magyar szabadságért, mint a Széna téri felkelőcsoport tagja. Tova Meir megúszta Auschwitzot, megakadályozta, hogy orosz katonák megerőszakolják, üldözték mert németnek, ukránnak, orosznak hitték. Távollétében Kádárék halálra ítélték. Kalandos életének epizódjairól számol be az alábbi interjúban.

Magyarországon elfelejtették, Izraelben visszahúzódva él, pedig 56-ban fegyverrel küzdött a magyar szabadságért, mint a Széna téri felkelő-csoport tagja. Tova Meir megúszta Auschwitzot, megakadályozta, hogy orosz katonák megerőszakolják, üldözték mert németnek, ukránnak, orosznak hitték. Távollétében Kádárék halálra ítélték. Kalandos életének epizódjairól számol be az alábbi interjúban.

STANDEISKY ÉVA

A világ egyetlen kétpárti rendszer: az egyik párt a globális gazdaságé, a másik a helyi közösségeké

Udvaros Béla letiltott művészekről, a szovjetek Heródeséről és a magyar protestantizmus színházáról

Rassay Károly egyike volt a legtisztességesebb magyar polgári politikusoknak: elutasította mind a kommunista diktatúrát, mind Horthy kurzusát, a demokratikus államberendezkedés, a liberalizmus, az emberi szabadságjogok hirdetője volt. Jutalma Mauthausen, kitelepítés, küzdelmes öregkor volt .

Nyerges András

A háború utáni magyar film egyik legjelentősebb egyénisége majd harminc éven át nem létező rendezőnek számított itthon. Herskó János sikerei csúcsán, kiharcolt főiskolai reformmal a hátamögött, kulcspozíciókat odahagyva 1970-ben családjával együtt Svédországba disszidált. Filmjei láthatatlanok lettek, alakját sokan megpróbálták kitörölni az új magyar film formálóinak csoportképéről, neve szinte ismeretlenségbe merült. Tegnap Kossuth-díjat vett át a Parlamentben.

Csekély önbecsülésre vall, hogy a baloldalinak csúfolt közvélemény ennyire fölháborodott az egyik műveletlen jobboldali politikus szokványos megjegyzésein. A Fidesz volt miniszterelnöke, a néma képviselő, olyasvalamit mondott Erdélyben, hogy a baloldal nemzetietlen, méghozzá genetikailag.

Mi, magyar írók, művészek és a tudomány munkásai, különféle világnézetek és pártállások szószólói, különféle társadalmi rétegek szülöttei és tagjai, akik a legkülönbözőbb hivatásokban és munkakörökben dolgozunk, akik valamennyien az évezredes magyar művelődés megtartásának és gyarapításának rendeltetését vettük örökbe, mi, akik valamennyien keresztény családok leszármazottai vagyunk, az emberi becsületérzés és igaz kereszténység, a józanság és hazafiasság magától értetődő egységével és szilárdságával emeljük föl szavunkat az állampolgári jogegyenlőség elvéért, melyet az úgynevezett ‘társadalmi egyensúly hatályosabb biztosításáról szóló törvényjavaslat’ megvalósulása esetén törölne a magyar alkotmányból.