Kezdőlap » JNA24 » Tűsarok

Tűsarok

Európai turnéra indul a 61 éves Jane Birkin. A párizsi Latin negyedben él, egyedül egy kövér macskával és Dórával, a bulldoggal, s szorgalmasan írja a dalokat.

A “Dübörög a nemzeti rock” című, a Verzió fesztiválon nagy közönségsikert elért dokumentumfilmet vetítik ma a Bálint házban.A Tűsarok munkatársa, Kriza Bori szociológus, 2005 decemberétől 2006 őszéig filmezte egy koncertturné kapcsán a “nemzeti rock” kult zenekarát, a Romantikus Erőszak együttest, és rajongóit. Skinheadek és népzenészek, focidrukkerek és egyetemisták vallanak a filmben a radikális nemzeti eszmékről.

A müncheni fesztivál számos érdekességet kínáló, 25. jubileumi “kiadása” nemcsak a város, de a film ünnepe is volt. Cseicsner Otília beszámolója.

Protestáló ékszerek, Libresse sátor a nehéz szigetnapokra, a nevetés csakrák megnyitása Kataria módszerrel, közszemlére tett tisztálkodás egy autómosóban, alkoholos italokat hirdető táncoslányok és túró rudi minden mennyiségben, pöttyös gatyában. – Sziget tudósítóink útra keltek.

Az Oktogontól a Közraktárig arra a ritmusra léptem, hogy mocs-kos-buzi, mocs-kos-buzi, mocs-kos-buzi, közben meg voltam győződve róla, hogy nincs rossz. Csak mi vagyunk. Gordon Agáta írása a melegfelvonulásról.

Fáradt vagy? Unod a tömeget? Kinyaraltad a dunsztból az utolsó félretett pénzcsomód is? Netán frászt kapsz a bungee jumpingtól és egyáltalán nem akarsz pörögni? Ne menj a Szigetre! Ha viszont mégis érdekel, mit kínál idén a Gépezet, itt a Tűsarok ajánlója. Minden napra egy falat…

Elfriede Jelinek hatvanéves osztrák írónő legújabb, Neid (Irigység) című magánregényét (Privatroman) nem az írásainak kiadási jogaiért versengő könyvkiadók valamelyikénél, hanem a saját weboldalán teszi közzé, ingyenesen, bárki számára hozzáférhetően, fejezetenként, amint elkészülnek. Nyomtatásban a könyvet nem is tervezi megjelentetni, bár, mint mondja, bárki kiprintelheti magának.

A zsidó nőknek a vallásban, gazdaságban, társadalomban és kultúrában betöltött szerepét járja körbe a Bécsi Zsidó Múzeum “Minden asszonyok legjobbika – női dimenziók a zsidóságban” című kiállítása.

Tizenegyedik alkalommal érkeznek Budapestre a legjobb és legfrissebb izraeli játék- és dokumentumfilmek. Ez alkalommal a program központi témája a különböző korosztályokhoz tartozó, Izraelben élő nők sorsa, olyan különböző nemzetiségű bevándorlóké, akik a jobb jövő reményében érkeztek Izraelbe és olyanokét, akiket vágyaik megvalósulásában akadályoz a társadalom szigorú szabályainak betartása.

Székely Magdára emlékeznek jövő pénteken, május 11-én 5 órakor szerettei, barátai, pályatársai és tisztelői – egymás közt, minden külsőség és formaság nélkül a Holokauszt Emlékközpontban.

Gettóesküvőről szóló propagandafilmben szerepelni, ágyat szerezni az idős férjnek, gyermeket szülni embertelen körülmények között. Az életben tartó rúzsdarab, a saját készítésű melltartó és a gondoskodó szeretet. Kiállítás a nőkről a Soah-ban, akik a fényt jelentették egymás és a világ számára. – Shiri Zsuzsa tudósít Izraelből.

A Spinoza-ház színpadán január 28-án mutatták be Balázs Ágnes: A piros bicikli című darabját Heyman Éva és Ecséri Lilla Naplója nyomán.

2007. január 23-án délután 3-tól 5-ig a Ludwig Múzeumban azt a témát járják körül, hogy miért kihagyhatatlanul fontos tényezője a művészeti/művészettel nevelésnek az identitás – a saját identitásunk és tanítványainké egyaránt.

Évzáró estre invitálja kedves olvasóit a Magyar Lettre Internationale. A téli lapszámot Bán Zsófia és Lovas Ildikó mellett Jánossy Lajos és Kőrösi Zoltán mutatják be december 21-én hat órától a Műcsarnokban.

Privatizáció, ír kocsma, jelzálog, árverés – ki gondolná, hogy a kőszegi zsinagógáról van szó? A Zsinagógát vegyenek! című dokumentumfilm az elmúlt évtizedeknek tart görbe tükröt egy 150 éves épület sorsán keresztül. A film rendező-operatőre Gellér-Varga Zsuzsanna, egyik szerkesztője Kriza Bori, a Tűsarok.org munkatársa.

Honolulu-ban megszületett Bette Midler színésznő, sokszoros Emmy- és Grammy-díjas énekesnő, akinek dalait az Amerikai Filmintézet által jegyzett 100 év legnagyobb slágere között jegyzik. A meleg kultúrában Bette Midler olyan közkedvelt díva, mint Liza Minelli vagy Judy Garland, rajongói csak Divine Miss M-ként emlegetik, első albumjának címe nyomán.

Ezen a napon született Kéthly Anna szociáldemokrata politikus, a nőmozgalom egyik vezetője, aki az emigrációs mozgalomban a Magyar Forradalmi Tanács elnöke volt.

Magyarországon elfelejtették, Izraelben visszahúzódva él, pedig 1956-ban fegyverrel küzdött a magyar szabadságért, mint a Széna téri felkelőcsoport tagja. Tova Meir megúszta Auschwitzot, megakadályozta, hogy orosz katonák megerőszakolják, üldözték mert németnek, ukránnak, orosznak hitték. Távollétében Kádárék halálra ítélték. Kalandos életének epizódjairól számol be az alábbi interjúban.

Kik voltak ezek a lányok és asszonyok? Akik együtt harcoltak a férfiakkal, akik főztek és mostak, ha kellett, benzinespalackokat töltöttek, kiosztották a kilőtt üzletek árukészletét, “mászkáltak a városban töltött géppisztollyal”, letartóztattak embereket, kiszabadítottak katonákat, lőttek az orosz tankokra, rájuk lőttek, megsebesültek, bujkáltak, elváltak, disszidáltak, hazajöttek, letartóztatták, verték és kínozták őket, kiverték a fogukat, de a perre megcsináltatták, éveket töltöttek börtönben, dolgoztak a varrógép mellett, tanultak, életreszóló barátokat szereztek és örökké visszatérő álmokat, kiszabadultak, elszegényedtek, megbetegedtek, újra férjhez mentek vagy egyedül maradtak – de semmit sem bántak meg.

A Petőfi Irodalmi Múzeum és a Lesznai Anna Társaság “Formába kerekedett világ” címmel emlékkonferenciát tart Lesznai Anna író, grafikus, iparművészről október 2-án és 3-án.