Kezdőlap » Olvasószoba » Holokauszt Emlékközpont dosszié

Holokauszt Emlékközpont dosszié

keresés

keresés

keresés

Visszaérkezik Budapestre szombaton az Anne Frank – Történelem a mának című kiállítás; a tárlatot a Múzeumok éjszakáján tekintheti meg a közönség a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban – közölte az intézmény program- és kommunikációs tanácsadója.

Június 21-én este 6-tól késő éjszakáig az öt évvel ezelőtt indított, Szent Iván-éj alkalmából tartott minifesztivál idején, azaz az év legrövidebb éjszakáján idén is szabadon garázdálkodhatunk a múzeumokban és néhányban még filmeket is nézhetünk.

Visszaérkezik Budapestre szombaton az Anne Frank – Történelem a mának című kiállítás; a tárlatot a Múzeumok éjszakáján tekintheti meg a közönség a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban.

Vasárnap reggel Tel Avivban elhunyt Joszef Lapid volt izraeli igazságügy-miniszter, közismert nevén Tomi Lapid. A vajdasági származású politikus az egyik legismertebb izraeli magyar, a Saron-kormány miniszterelnök-helyettese volt.

Meghalt az egyik legismertebb izraeli magyar, Tomy Lapid. Vezető újságíró, publicista volt és az igazságügyi tárcát is vezette. Két évvel ezelőtt a Jád Vásem holokauszt emlékhely egyik vezetője lett. .

Szeged – Tábla valószínűleg nem mutatja majd a turistáknak, hogy Szegeden melyik terület volt valaha a zsidók lakta negyed, de a városrész felújítását a hagyományok szellemében tervezik.

New York és Los Angeles után Washingtonban látható a második világháborúban zsidókat mentő svájci diplomata, Carl Lutz életét bemutató magyar fotódokumentációs tárlat.

Az emlékezők egyének, ám minden egyes tanúvallomás, napló vagy memoár a kollektív emlékezetet egy-egy építőköve – mondta Pécsi Katalin, a Holokauszt Emlékközpont oktatási igazgatója annak kapcsán, hogy a múlt héten A szenvedés neme: női naplók és memoárok a holokausztról címmel tartott előadást az MTA Politikai Tudományok Intézetében A megértés határai vitasorozatában.

Az emlékezők egyének, ám minden egyes tanúvallomás, napló vagy memoár a kollektív emlékezetet egy-egy építőköve – mondta Pécsi Katalin, a Holokauszt Emlékközpont oktatási igazgatója annak kapcsán, hogy a múlt héten.

NOL * Népszabadság Online * 2008. február 21.

“Méltatlannak” ítélte Kertész Péter és Róbert László “beadványát” a beregszászi zsidók bevagonírozásában részes egykori csendőrtiszt, Kecskési Tollas Tibor ügyében “különösen annak súlyához képest” a MÚOSZ Örökös Tagok Testülete, amely szerint az ügyben “új elem nem merült fel”, ezért nem is lát okot rá, hogy bármilyen lépést tegyen.

Kulturális hírek

NOL * Tamás Tibor * 2008. február 21.

A Népszava 2008. február 2-i számában, a Szerintem rovatban közöltük Kertész Péternek és Róbert Lászlónak, két Pulitzer-emlékdíjas újságírónak a MÚOSZ elnökségéhez címzett levelét, amelyben azt fejtegették, hogy Kecskési Tollas Tibor elhunyt hírlapíró szerintük méltatlan az újságíró-szövetség örökös tagságára. Véleményüket azzal indokolták, hogy Kecskési Tollas csendőrtisztként Beregszászon részt vett zsidók deportálásában. Erre a levélre dr.

50.000 dolláros vacsora (személyenként)…

Nálunk is megjelenik a vészkorszak képregénye

A köztársasági elnök szerint a hosszú kampány miatt az eredeti kérdéseknél többről szól majd a tandíjról, a vizitdíjról és a kórházi napidíjról március 9-re kiírt népszavazás. Sólyom László az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: az MSZP számára főként a 300 forintról és a tandíjról, míg az SZDSZ és az ellenzék számára szociálpolitikai, gazdasági kérdésekről, valamint a reformok módszertanáról szól a referendum.