Kezdőlap » Lexikonok » Ki Kicsoda » Lőw Immánuel

Lőw Immánuel

Lôw Immánuel több mint 90 évet (1854. januártól 1944. augusztusig) átívelô életpályája a modern magyar zsidó történelem csaknem minden korszakát érintette.

Szeged – Tábla valószínűleg nem mutatja majd a turistáknak, hogy Szegeden melyik terület volt valaha a zsidók lakta negyed, de a városrész felújítását a hagyományok szellemében tervezik.

“Gyertek közelebb mind, mind akik megjelentetek mű-ködni szülővárosunk javára. Együtt működni, mert hisz nem egy Atyának vagyunk-é mind gyermekei?”

Lőw Immánuel

Lőw Immánuel Lőw Immánuel bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Lôw Immánuel több mint 90 évet (1854. januártól 1944. augusztusig) átívelô életpályája a modern magyar zsidó történelem csaknem minden korszakát érintette. Amikor született, az ország zsidósága még nyögte azt a kétmillió háromszázezer forintos óriási hadisarcot, amit Haynau osztrák hadvezér vetett ki a magyar zsidóságra a szabadságharc bukása után 1849-ben, mert ahogy megfogalmazta elômozdították az ottani forradalmat, amely az ô közremuködésük nélkül soha nem nyerhetett volna olyan terjedelmet. Születése után két évvel Ferenc József császár eltörölte a hadisarc még ki nem fizetett, hátralévô összegét, és a már befizetett pénzt felajánlotta egy modern pesti rabbiképzôcéljaira. Bár micváját ünnepelte, amikor létrejött a Kiegyezés, a zsidó emberek teljes egyenjogúságot kaptak az ország nem zsidó lakosaival.