Kezdőlap » Lexikonok » Ki Kicsoda » Baumhorn Lipót

Baumhorn Lipót

a zsinagógaépítészet nagy egyénisége

Baumhorn Lipót

Baumhorn Lipót, ✡ Baumhorn Lipót bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Baumhorn Lipót, a magyarországi zsinagógaépítészet kétségtelenül legnagyobb egyénisége.

MagunkrólMagyar Zsidó AdatbázisKépgaléria

Szeged – Tábla valószínűleg nem mutatja majd a turistáknak, hogy Szegeden melyik terület volt valaha a zsidók lakta negyed, de a városrész felújítását a hagyományok szellemében tervezik.

Szegeden a Ságvári Endre Gimnázium épületét is műemléki védelem alá helyezték

Az elkészült felmérés szerint a következő tíz esztendőben mintegy kétmilliárd forintot kellene fordítani a szegedi zsidó hitközség műemléképületeinek felújítására közölte Lednitzky András elnök. A legnagyobb tételt, 1,2 milliárd forintot a több mint százéves zsinagóga épületének rekonstrukciójára kellene költeni – mondta az ország második legnagyobb hitközségének elnöke.

2006. szeptember 16-17-én újra az építész szemével nézhetik végig a látogatók a Holokauszt Emlékközpontot. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal “A fél(t) múlt” című kétnapos rendezvényén először lesz lehetőség a Holokauszt Elmlékközpont tetőkertjének megtekintésére.

1901-ben született színes, elegyes, lezsidózható családban, amelynek ágain, bogain számos értékes ember termett; rokon volt például Baumhorn Lipót építész, a legnevesebb magyar zsinagógaépítő.

Eladásra hirdette az MTESZ az esztergomi Technika Házát. Jó állapotban lévő műemléki védettség alatt álló ingatlan valamivel több mint 1200 négyzetméteren. Az épület megtekinthető, és az eladó szervezet árajánlatokat kér az érdeklődőktől. Az épület eredeti rendeltetéséről csak a cím árulkodik: a prímási városban a ház az Imaház utcában van. Ez az egykori esztergomi zsinagóga.

Megnyitott a Holokauszt Emlékközpont állandó kiállítása

2003. március 22.

A város önkormányzata a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségéhez (Mazsihisz) hasonlóan 15 millió forinttal támogatja a rekonstrukciót – jelentette be Botka László polgármester a csongrádi megyeszékhelyen.

Szeptember 17-18-án az építész szemével nézhették végig a látogatók a Holokauszt Emlékközpontot. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal “Kő kövön … marad” című kétnapos rendezvényének első napján a tavaly megnyílt közintézmény építész-tervezői, a második napon pedig a Holokauszt Emlékközpont oktatói vezették végig a látogatókat a Páva utcai épületegyüttesen.