Forrás: Erec

Az elkészült felmérés szerint a következő tíz esztendőben mintegy kétmilliárd forintot kellene fordítani a szegedi zsidó hitközség műemléképületeinek felújítására közölte Lednitzky András elnök. A legnagyobb tételt, 1,2 milliárd forintot a több mint százéves zsinagóga épületének rekonstrukciójára kellene költeni – mondta az ország második legnagyobb hitközségének elnöke.

Az elmúlt évek során folyamatosan zajlott a Baumhorn Lipót tervezte épület felújítása, s eddig 3-400 millió forintnyi munkát végeztek el. Elkészültek a rekonstrukció tervei, megújult a zsinagóga orgonája, a padsorok és az épület kupolája, a tetőszerkezet négyötöde, és új díszkivilágítást kapott az épület – közölte Lednitzky András.

Most a legsürgetőbb az utolsó torony tetőszerkezetének mintegy 40 millió forintba kerülő rendbehozatala, valamint az 1902-ben elkészült épület külső szigetelése és a zsinagóga belső faburkolatának állagmegóvása lenne – tudatta az elnök. Hozzátette: a zsinagóga kertjének és kerítésének rendbetételére csaknem 150 millió forintot kellene fordítani.

A zsinagógával egy időben épült székház felújítása 200 millió forintba kerülne. Saját forrásból – önkormányzati segítséggel – ennek az épületnek is helyreállították a tetőszerkezetét, de felújításra vár a kémény, a homlokzat, az udvari blokk, valamint beépítésre vár még a lift. Az épületben működő 22 főt ellátó szociális otthon helyiségeire 60 millió forintot költenének – közölte Lednitzky András.

Az elnök elmondta, az önkormányzat nagyon szerény mértékben – idén alig több mint 3 millió forinttal – tudja csak támogatni a felújítási munkákat. A rekonstrukciókhoz a hitközség saját forrásai mellett hozzájárul a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége is, de más támogatók és pályázatok pénzügyi segítségére is számítanak.

Bpi-info

Comments are closed.