Kezdőlap » JNA24 » Erec

Erec

E sorok írásakor a Fatah és a Hamasz közötti legújabb tűzszünet, illetve az azt követő újabb tűzpárbaj, kölcsönös túszejtés és egymás vezetőinek likvidálása két-háromóránként követi egymást.

A mindig fájdalmas Holokauszt megemlékezéseket örömteli ünnep szakította meg. Négy évtizede, hogy Izrael visszafoglalta a Jordánia által megszállt Kelet-Jeruzsálemet, benne a Templom-heggyel, a Siratófallal és a zsidó óvárossal. Üröm az örömben, hogy a Knesszet ünnepi üléséről a meghívott európai és amerikai nagykövetek testületileg távol maradtak. Meglepetést csak az amerikai lépés okozott.

A Beitár Jeruzsálem futballcsapata megnyerte az izraeli bajnokságot. Lelkes Beitár szurkoló lévén nagy örömömre szolgált ez a hír. A futballcsapat most ünnepelte megalakulásának negyvenedik évfordulóját – a város újraegyesítésével egy időben. Az ünneplés Budapesten sem maradt el.

Ismét lángokban áll a Közel-Kelet, vagy legalábbis egy kis, ám számunkra mégis oly fontos darabja. Palesztin radikálisok már egy ideje – meg-megújuló erővel – támadják, lövik a Gázával határos izraeli településeket, városokat. Nem rajtuk múlt és múlik, hogy nem volt nagyobb a kár. Hogy nincsenek halálesetek, “csak” sebesülések, hogy nem kellett az egész régióból kiköltöztetni a lakosokat, csak “bizonyos” óvintézkedések meghozatalát követelte meg a szükség.

Két évvel ezelőtt az alija szándékomról beszélgettem egy izraeli barátommal Jeruzsálem egyik hegytetején. 6 akkor azt mondta, hogy mindaddig, amíg meg nem találom majd saját magam mozaikdarabkáját a nagy izraeli mozaiktáblán, addig sosem fogom magam itthon erezni. S hogy ez mennyi időbe fog telni, az főként rajtam múlik. Meg azon, hogy mennyire leszek képes befogadni mindazokat az özönvízszerűen ram zúduló élményeket, érzéseket, történéseket, melyek majd naponta vesznek körül.

Meghitt, takarékos, de fiatalos programot gondolt el idén a Szochnut Jeruzsálem Napok alkalmából – mondta Eran El-Bar, a Szochnut vezetője. A programokat a város újraegyesítésének 40 évfordulójára rendeztek más zsidó szervezetekkel együttműködve.

A világ legjelentősebb városa Jeruzsálem. Legalábbis az egyistenhívők számára. A keresztény hívők legfontosabb útvonala a Via Dolorosa, ezért minden hívő keresztény embernek megvan a maga Via Dolorosája…, de az igazi, a konkrét jeruzsálemi, óvárosi útvonal bejárása, felülmúlhatatlan élménye minden kereszténynek.

A Jeruzsálem Szerelmesei pályázat díjazottjai:

Kisvári Kinga: A fal két oldalán

Kedves olvasók!

Izraelben nem állami, hanem vallási esemény a házasság, ami azt jelenti, hogy csakis azonos vallásúak házasodhatnak, s a zsidóknál a belügyminisztérium csakis az ortodox rabbinátuson végrehajtott szertartást ismeri el. Az orosz alija hullámmal többszázezer olyan bevándorló érkezett, akik csakis külföldön kelhetnek egybe, mert nem tudják bizonyítani édesanyjuk zsidóságát.

A Szochnutban kellemes környezetben, nagy gyakorlattal rendelkező tanárok segítségével 50 óra alatt megtanulhat írni, olvasni és alapfokon beszélni.

A sokak által ismert és kedvelt szerzőnek, az ügyvédből íróvá avanzsált dr. Ungár Richárdnak immár ötödik könyve látott napvilágot, a Makkabi Kiadó gondozásában. Az új könyv ezúttal

1. Ungár Richárd: Új mesék a Dob utcából

Ø à

Az Erec újság áprilisi számában a tavasz beköszöntét ünnepeljük. Ezen évszakhoz számos izraeli ünnep kötödik: Izrael Állam függetlenségének 59. évfordulója, Jeruzsálem egyesítésének 40. jubileuma.

“Izrael a tiéd lehet” címmel indított sorozatot a Szochnut azoknak, akik az alijázás – izraeli letelepedés – gondolatával foglalkoznak. Az öt előadásból álló sorozat első előadója Popper Péter pszichiáter professzor volt február 15-én, aki örömmel vállalta a felkérést, hogy az országváltás nehézségeiről, lelki hátteréről beszéljen.

Beszélgetés Jáir Zákoviccsal

Izraelben a 70-es évek vége, a 80-as évek eleje óta az állam fokozatosan felfejti az egykor szorosra szőtt szociális hálót. A jóléti állam intézményei egyre sorvadnak, s a folyamatnak különösen nagy lökést adott Benyamin Netanyahu gazdasági reformprogramja az elmúlt években, amely harcot hirdetett a “munka nélküli juttatások” ellen.

Drága egykori Kedvesem!