Forrás: Erec

Meghitt, takarékos, de fiatalos programot gondolt el idén a Szochnut Jeruzsálem Napok alkalmából – mondta Eran El-Bar, a Szochnut vezetője. A programokat a város újraegyesítésének 40 évfordulójára rendeztek más zsidó szervezetekkel együttműködve.

Május 11-én péntek este a Park Hotelben ünnepi kidust szervezett a Szochnut a Lea és Edi Deblinger házaspár támogatásával. A különleges alkalmat az tette még ünnepibbé, hogy elmondták a szokásos hét áldást Balla Zsolt egy héttel korábbi esküvőjére. A vőlegény áldotta meg és szentelte fel a hatalmas kalácsokat. A 150 meghívott vendég kellemes hangulatban töltötte az estét, a vallásosok és nem vallásosok – köztük többen olyanok, akik most ismerkedtek meg a kidus szertartással – remekül érezték együtt magukat.

Másnap Mocei Sabatkor – szombat kimenetelekor – a Bálint Házban és a Sirály Klubban egy időben gyűltek össze zsidó fiatalok, hogy DJ-vel, héber dalokkal, énekléssel emlékezzenek meg Jeruzsálemről. A Bálint Házban Meir Hermon, a Szarvasról is már jól ismert izraeli előadó vezette a dalt.

A fő programra vasárnap, az Erzsébet téri Gödör Klubban került sor. Már kora délután megjelentek a helyszínen a Szochnut és az ifjúsági szervezetek képviselői, hogy asztalaikhoz várják az ünneplőket. Szerencsére jeruzsálemihez méltóan napos volt az idő, így sok fiatal és család látogatott ki a rendezvényre, a gyerekek sokféle játék közül választhattak.

A Klub belső termében mutatták be a Szochnut által szervezett Jeruzsálem Szerelmesei képzőművészeti pályázatra beérkezett pályaműveket. Az iskolák segítségének és a gyermekek tehetségének köszönhetően gyönyörű rajzok, festmények érkeztek. A zsűri és a látogatók szavazatai alapján a fődíjat, a Szochnut által felajánlott izraeli repülőjegyet Kósa Gergő nyerte, akinek ezúton is szívből gratulálunk és kívánjuk, hogy tehetsége mindinkább kiteljesedjen.

Az egyik legsikeresebb program a Polgár László “sakk-apuka” vezette csillagsakk bemutató és verseny volt. A remek játékkal – melyet Polgár László alkotott meg – sokan a helyszínen ismerkedtek meg először – többen alig akartak az asztaltól felállni. A Makabi által szervezett versenyen egész kicsiktől egész idősekig sokan vettek részt.

Izrael és a diaszpóra kapcsolatáról szólt Dr. Rachel Korazim előadása, melynek Szolidaritás és öncenzúra volt a címe. Rachel tapasztalt pedagógus, a Szochnut oktatási munkájának motorja. Lebilincselő előadása fő üzenete az volt: Az Izraelre irányuló kritikus hozzáállástól nem kell félni, ez nem jelenti az elkötelezettség hiányát.

Tibi Golan zenész, a Hanoar Hacioni küldöttje. Együttesével, az Udrubbal izgalmas világzenei koncertet adott a délután, melyhez külön ajándékként járult a Hód Adrienn tánccsoport fellépése. Tibi ugyancsak érdekelt volt a Szerbiából érkezett Shira U Tfila zenekarban, akik keleti ladino-szefárd zsidó dallamokat és ritmust hoztak a Gödörbe.

A szép estében a klub belső terei kezdetben nem nagyon akartak megtelni, hiába pörgetett a DJ, 10 óra után azonban, a Másfél koncertjére bejött a teltház.

Köszönet a szervezőknek – elsősorban Schönberger Ádámnak – a szép napért, melyre a könnyed, kötetlen együttlét volt jellemző, ahol jól érezte magát a színes vendégsereg.

Balla

Comments are closed.