Forrás: Erec

A világ legjelentősebb városa Jeruzsálem. Legalábbis az egyistenhívők számára. A keresztény hívők legfontosabb útvonala a Via Dolorosa, ezért minden hívő keresztény embernek megvan a maga Via Dolorosája…, de az igazi, a konkrét jeruzsálemi, óvárosi útvonal bejárása, felülmúlhatatlan élménye minden kereszténynek.

Az egykori Templomhegy ma muzulmán szenthely, így Mohamed követői számára is, Jeruzsálem a földkerekség egyik legfontosabb városa.

1967-ig a hívő zsidó embereknek Jeruzsálem elérhetetlen álom volt, mely csak a „Jövőre Jeruzsálemben” imában öltött testet. Az un. „Hatnapos háború” valósággá váltotta ezt az évezredes álmot: Slomo Goren, a Hadsereg Főrabbija megszólaltatta a Sofárt a Siralom falnál! Micsoda pillanat…

Izrael nem feledte el, hogy a zsidóknak mekkora szenvedést okozott elszigetelésük egyetlen szent vallási helyüktől, ezért Jeruzsálem mindenkori polgármestere szent kötelességének tekinti, hogy megőrizze Jeruzsálemnek azt a minőségét, amit a néhai Teddy Kollek „minden monoteista vallás fővárosaként” fogalmazott meg.

A magyarul is beszélő Teddy Kollek fogalom volt. A legválságosabb időkben is, a Polgármesteri Hivatal ajtaja nyitva állt a város minden polgára előtt, vallásától függetlenül, még a véres bombamerényletek napjaiban is… Rendkívüli egyénisége Jeruzsálemet valóban a nagy világvallások fővárosává tette.

Uri Lupoljánszki, Jeruzsálem jelenlegi polgármestere 1989 óta vesz részt a város vezetésében. 2003 óta ő a polgármester, de az 1951-ben Haifában született, tizenkét gyerekes családapát az izraeliek sokkal régebben ismerték: 1976 óta működik az országban az általa vezetett „Jád Szárá” civil szervezet, mely 96 állomásán, 6000 önkéntesével áll a rászorulók segítségére. A katonaságban Lupoljánszki (nem véletlenül) felcser volt a tűzvonalban, majd államigazgatást tanult és hosszú éveken át tanított. A városházán foglalkozott a családok megsegítésével, az építési engedélyek elbírálásával (hogy Jeruzsálem megőrizhesse arculatát), és – ismerve őt elmondhatjuk -, hogy szigorú elvárásainak elsőként ő maga igyekszik mindig megfelelni.

Ezek csak szavak, amelyek nem pótolják azt az élményt, amelyet Jeruzsálem jelent. Menjünk hát minél többen Jeruzsálembe, a világ és Izrael fővárosába és győződjünk meg róla, hogy jó kezekben van, mert vállalt státusát és öröklött értékeit továbbra is sikerül megőriznie!

Balogh Csaba

Comments are closed.