Kezdőlap » Olvasószoba » Zsidónegyed dosszié

Zsidónegyed dosszié

Sétáltál mostanában a zsidónegyedben? Látod, mit történik? Érted, mi történik? Érted történik?

Tudózsidónknak tegnap este megint összeugrott a gyomra. Az idén már a főmazsihisznyik előrejelzése ellenére túlélte március 15-e nyilaszászlós poklát, majd a hivatásos antifasisztákkal, humanistákkal, melegekkel, csendestöbbséggel vállvetve farkasszemet nézett a népitáncosbőrbe bújtatott nácikkal.

Program szerint a Corvin elől indulunk, zsidósan egyszerre két, egymásról mit sem tudó vezetővel: Szegő Andi szociológussal, és Róbert Péter docenssel 🙂 Ez csak 1998-ban derült ki, de a túlélők összevesztek rajta, hogy a cionisták, vagy munkaszolgálatosok csinálták, esetleg valaki más. Az viszont tutti, hogy a lövöldözés nem ez előtt a ház előtt volt, hanem […]

A Kósernyolcad felülnézetben

Ezzel a remek programmal felderítheted a zsidónegyed házainak, zsinagógáinak, utcáinak szövevényét.

The project is the first political Jewish project in Second Life.

The project is the first political Jewish project in Second Life.

Látogassátok meg a Sófár Média vadiúj házát a Second Life-ban.

3319 év múltán, 5767 Peszah éjszakáján egy maroknyi pesti zsidó a széder esti vacsora után felkerekedett, és szimbolikusan megjelölte a házakat, illetve a már leromboltak hűlt helyét a zsidónegyed szívében.

“Kérjük, az önkormányzati választások elõtt kalandozzon velünk, pesti zsidókkal néhány órát abban a városrészben, amelynek fõutcája, a Király utca Budapest elsõ kövezett közútja volt, ahol kabarék, színházak tucatjaiban szórakoztak eleink alig egy évszázaddal ezelõtt.

Description: A Sófár Egyesület ötperces villámcsődületet szervez a zsidóbarát zsidónegyedért 2006. augusztus 17-én, este 6 órára, a Herzl térre. A demonstráció résztvevői ébresztőóráik csörgetésével kívánják felhívni a figyelmet az erzsébetvárosi zsidó kulturális értékek védelmének fontosságára. Kinyilvánítjuk, hogy egy patinás zsidónegyed rehabilitációja Európa szivében nem szólhat kizárólag épületekről, lakókról, befektetőkről és városvédőkről. Szól a kakas még. […]

A zsidónegyed múltjával, jelenével és jövőjével foglalkozó válogatott cikkek, tanulmányok könyvjelzői.

“Mr. George W. Bush

Kosher neighbourhood – for a living and liveable Jewish quarter

Hyde Park, Sófár dosszié, Zsidónegyed dosszié, English, ✡ Kosher neighbourhood – for a living and liveable Jewish quarter bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Have you taken a walk in the Jewish quarter recently? Can you see what is happening? Do you understand what is happening? Is it happening for you?

Kósernyolcad petíció

Sófár dosszié, Sófárnyik, Zsidónegyed dosszié, ✡ Kósernyolcad petíció bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
A Kósernyolcad felülnézetben

Aláírók száma:

A Kósernyolcad felülnézetben

Number of signatories:

A Kósernyolcad felülnézetben

“Egy olyan városrész, amely telis-tele lenne kóser éttermekkel, kávézókkal, pubokkal, könyvesboltokkal, galériákkal, utcazenészekkel, stb.. Ahol állandóan zajlana az élet, ahol az utcákon a héber és a magyar beszédbe a világ különböző országaiból idelátogató turisták különböző nyelveinek egyvelege keveredne. Itt lakhatna mindenki, aki zsidó és aki nem, aki vallásos, és aki nem, akinek magyar az anyanyelve, és akinek nem.”

Rombach fotóalbum

sofar, 2004. október 26. 22:06  Zsidónegyed dosszié, ✡ Rombach fotóalbum bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

.

Nagy lelkesen elmentem az Óvás Egyesület konferenciájára a zsidónegyed jövőjéről.

Úgy tudjuk, hogy több mint három hetes előzetes fogva tartás után a napokban szabadlábra helyezték Nagy Györgyöt az Erzsébetvárosi Lakásépítő Kft. ügyvezetőjét. Az Indexet Nagy György egykori Király utcai ügyfelei értesítették arról, hogy a 700 milliós csalás ügyében érintett ügyvédet a napokban többször is látták a környéken.

Indiai, marokkói, askenázi (nyugati zsidó) és kurd sóletet (babos étek) is megkóstolhatnak az érdeklődők vasárnap a Zsidó gasztronómiai fesztiválon, a Király utcát a Dob utcával összekötő Gozsdu udvarban.

Bár kevesebb támogatásra számíthatnak idén a szervezők, 30 százalékkal olcsóbbak lesznek a XI. Nyári Zsidó Fesztivál belépői. Az augusztus végén kezdődő rendezvénysorozat díszvendégének Steven Spielberg amerikai filmrendezőt kérték föl – hangzott el a programsorozatot beharangozó csütörtöki sajtótájékoztatón, Budapesten.

Kulturális hírek

Bár kevesebb támogatásra számíthatnak idén a szervezők, 30 százalékkal olcsóbbak lesznek a XI. Zsidó Nyári Fesztivál belépői. Az augusztus végén kezdődő rendezvénysorozat díszvendégének Steven Spielberg amerikai filmrendezőt kérték föl – hangzott el a programsorozatot beharangozó sajtótájékoztatón.

Június 29-én a JDC Magyarország, a Judafest rendezvénysorozat első állomásaként Vircsaft néven egész napos utcafesztivált rendez. A rendezvény színesen és vidáman mutatja be a mindennapi zsidó életet.

Vircsaft néven utcafesztivált szervez egész vasárnapra a Magyarországi Zsidó Szociális Segély Alapítvány. A hajdani pesti zsidónegyed szívében, a VII. kerületi Kazinczy, Dob és Wesselényi utca határolta területen délelőtt 10-től este 10-ig áll majd a bál. Az érdeklődők megkóstolhatják a zsidó konyha különlegességeit, lesz kirakodóvásár, hóra táncház, élő klezmer zene.

Népszabadság * Népszabadság Online * 2008. június 27.

Vircsaft néven utcafesztivált szervez egész vasárnapra a Magyarországi Zsidó Szociális Segély Alapítvány. A hajdani pesti zsidónegyed szívében, a VII. kerületi Kazinczy, Dob és Wesselényi utca határolta területen délelőtt 10-től este 10-ig áll majd a bál.

Vircsaft néven utcafesztivált szervez egész vasárnapra a Magyarországi Zsidó Szociális Segély Alapítvány.

Forrás: Magyar Hírlap Az állampolgári jogok országgyűlési biztosához fordult levélben a Nagydiófa Egyesület. Az érdekvédők szerint jogtalanul zárta ki a nyilvánosságot az erzsébetvárosi önkormányzat arról az egyeztetésről, amelyet a készülő rehabilitációs szabályozási terv előkészítésének részeként tartottak, civil- és szakmai szervezetek képviselőivel. Az egyesület az ügy kivizsgálását javasolja, valamint abban az esetben, ha megvalósult közérdekű adat […]

A német nyelvterület lapszemléje

Az utóbbi években felgyorsult a budapesti Belső-Erzsébetváros régi pesti zsidónegyedként ismert részének a pusztulása.

Védtelen örökség címmel jelentette meg Perczel Anna építésznek a pesti zsidónegyedről szóló könyvét a Városháza Kiadó. A Lábass Endre fotóival és színes térképekkel illusztrált album utcáról-utcára, épületről-épületre haladva ismerteti a városrészt.

Szeged – Tábla valószínűleg nem mutatja majd a turistáknak, hogy Szegeden melyik terület volt valaha a zsidók lakta negyed, de a városrész felújítását a hagyományok szellemében tervezik.

A régi pesti zsidónegyedben történt bontásokat sajnálatosnak tartja, az ezek nyomán történt építkezésekről pedig úgy véli…

A Különkiadás egyik műsorvezetője, Rákay Philip a március 8-i adásban Tétényi Éva és Nagy Gergely építészekkel, valamint a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnökével, Mezős Tamással beszélgetett arról, hogy meg lehet-e menteni a pesti zsidónegyed építészeti arculatát.

A Síp utcában cserepeket, téglákat sodort le a szél arról a házról, amelynek bontását nemrégiben kezdték el, s amely bontás ellen már nemzetközi szervezetek is tiltakoznak

Népszabadság * Rózsa Mihály * 2008. február 22.

Tordai Péter cégének építkezése tovább folytatódik. Korábbi cikkünkben már említtettük, hogy a Síp utca 8. és 10. szám alatt márciustól kezdődnek a Herzl Passage luxusingatlan-együttes kivitelezési munkálatai. A Mazsihisz vezetősége nehezményezi a Dohány utcai zsinagóga mellé tervezett komplexum megépítését.