Forrás: Mazsihisz

Június 29-én a JDC Magyarország, a Judafest rendezvénysorozat első állomásaként Vircsaft néven egész napos utcafesztivált rendez. A rendezvény színesen és vidáman mutatja be a mindennapi zsidó életet.

Forrás: Kultúra

2008. június 27.

A hajdani zsidónegyed szívében vásári hangulattal, gyerek programokkal, koncertekkel várják az érdeklődőket most vasárnap délelőtt 10 és 22 óra között. A Vircsaft fesztivál a szervezők szándéka szerint ismertet, szórakoztat, játékosan oktat, és ezzel közelebb hozza Budapest és ezen belül a hetedik kerület zsidó és nem zsidó lakosait egymáshoz.

A rendezvény idejére a forgalom elől lezárt Kazinczy utca Dob és Wesselényi utca közötti szakaszon a zsidósághoz kapcsolódó kirakodóvásárt szerveznek. Lesz flódni, Hámán táska, zsidó tojás, ékszerek, Holt tengeri-kozmetikumok, kóser borok és pálinkák, valamint zsidó képző és iparművészek is bemutatkoznak.

A gyerekszínpadon és környékén ismereterjesztő és szórakoztató játékokkal, színdarabokkal, vetélkedőkkel, zenével és tánccal várják a gyerekeket és szüleiket. Fellép többek között az Alma együttes, Ricsi bohóc, Micimackó és Malacka.

Természetesen nem maradhat ki a programból a hóra. A tánctanítással egybekötött táncházat a Chagiga tánciskola szervezi, és, hogy ne maradjunk klezmer nélkül, a talpalávalót a David Klezmert kvintett szolgáltatja. 17 órakor a Lamm Dávid, Varga András, Heilig Tamás, Czibere József, Ülkei Dávid és Polnauer Flóra alkotta Shkayach launge zenekart hallhatják az érdeklődők, akik a jiddis és ladinó dallamokat ötvözik a modern zenei alapokkal. Egy órával később Bolba Tamás és zenekara utaztatja körbe a résztvevőket a zsidó zene világában.

Az este fél kilenckor fellépő Anonym All Stars csapatát fél évvel ezelőtt hívta életre Bársony Bálint, a Back II Black szaxofonosa és Bolyki Balázs, a világhírű a capella négyes, a Bolyki Brothers konratenorja. Az együttes repertoárja igen széles – a jazz standerd-ektől Elvis Presley-ig, napjaink soul-slágereitől a klasszikus gospelekig.

Comments are closed.