Forrás: Magyar Hírlap

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosához fordult levélben a Nagydiófa Egyesület. Az érdekvédők szerint jogtalanul zárta ki a nyilvánosságot az erzsébetvárosi önkormányzat arról az egyeztetésről, amelyet a készülő rehabilitációs szabályozási terv előkészítésének részeként tartottak, civil- és szakmai szervezetek képviselőivel. Az egyesület az ügy kivizsgálását javasolja, valamint abban az esetben, ha megvalósult közérdekű adat visszatartása, intézkedés kezdeményezését kéri Szabó Máté ombudsmantól. Bakó Katalin titkár lapunknak elmondta: környezet- és műemlékvédelmi szempontból is aggályosnak tartják az új szabályozási terv jelenlegi változatát, amelyet már csupán a lakosság véleményezhet.

“Az említett egyeztetésen az önkormányzati fél az összes észrevételünket lesöpörte az asztalról, nem vette figyelembe a kifogásainkat. Egyértelműen az a célja, hogy folytatódhassanak a mostanra nemzetközi felháborodást is kiváltó bontások a zsidónegyedben, és a beruházók érdekeinek megfelelően épülhessenek fel a többszintes társasházak” – állítja az érdekvédő.

Az egyesület névadó utcájának 8-as száma alatt álló egyemeletes épület helyére a tulajdonos Autoker Zrt. egy hétszintes lakóházat húzna fel, amelyhez ráadásul kétszintes mélygarázs is tartozna. A területre egyelőre építési-bontási tilalom van érvényben, hosszú távon azonban az új szabályozási tervtől függ a zsidónegyed épületeinek sorsa.

Kacsoh Dániel

Comments are closed.