Forrás: MNO

A német nyelvterület lapszemléje

A Die Presse bemutatja a bécsi kormányzati káosz legfrissebb történéseit. A Die Welt idézi a német mezőgazdasági minisztert, aki óv az élelmiszerellátásban a túlzott importfüggőségtől. A Weiner Zeitung a Magyarország szellemi jobbratolódását látja abban, hogy senki sem törődik a pusztulóban lévő budapesti zsidónegyeddel.

Die Welt (welt.de)

A konzervatív német napilapban „Seehofer óv a magas élelmiszeráraktól” című cikkében ismerteti az agrártermékek drágulásának várható következményeit. „Mivel a föld élelmiszer igénye robbanásszerűen emelkedni fog, ezért vigyáznunk kell, hogy Németországban ne érjen el bennünket a drága árak problémája” – nyilatkozta Seehofer. A világkereskedelem iránti minden elkötelezettség ellenére kerülni kell az élelmiszerellátásban a külföldtől való függőséget. Seehofer a mezőgazdasági környezetvédelmi standardok harmonizálását javasolta. „Erről kell tárgyalnunk – különösen a magasan fejlett országokkal, mint például az Egyesült Államokkal” – fogalmazott a miniszter. Minél jobban sikerül e standardokat közelíteni egymáshoz, „annál kevésbé kell anyagilag támogatni a gazdákat”, hangsúlyozta a keresztényszocialista politikus.

Wiener Zeitung (wienerzeitung.at)

Az osztrák fővárosi napilapban Karin Bachmann „Már nem olyan sokan, de még létezünk” című cikkében foglalkozik a budapesti zsidónegyed eltűnésével. „Nem probléma Budapesten zsidónak lenni” – mondja a fiatalember a Dohány utcai zsinagóga rabbijának háza előtt.. „Mi már nem vagyunk olyan sokan, de még létezünk.” Majd világosan megfogalmazza a jelenlegi helyzetükből fakadó problémákat: nem a nyilvános antiszemitizmus okoz problémát a magyar fővárosban élő zsidóknak. Sokkal nagyobb probléma, hogy kulturális örökségük és hagyományaik feledésbe merülnek. A tekintélyes Gallup intézet közvéleménykutatása szerint jelenleg az antiszemita tendenciák elhanyagolhatóak.

Die Presse (diepresse.com)

A konzervatív osztrák napilap „Az előrehozott választások krimije, az ÖVP támadja az SPÖ-t” című cikkében elemzi a szétesőben lévő osztrák nagykoalíció végjátékát. A vörösök és feketék között nő az őszre előrehozott választások kapcsán az idegesség. Vasárnap teljes gőzzel zajlott a tülekedés jobb indulási posztért. A nyugdíjügyben magát háttérbe szorítva érző ÖVP két kérdésben lendült támadásba. Josef Pröll (ÖVP) környezetvédelmi miniszter és a koalíciós kormányzás összehangolásáért is felelős néppárti alelnök, támadta a kijelölt SPÖ elnököt. Szemére vetette, hogy immár „ellenzéki politikát” folytat. Pröll nyilatkozatában egyúttal meglepetésének adott hangot, hogy Alfred Gusenbauer, akit még „kancellárnak” nevezett, politikai megsemmisítését ellenállás nélkül tudomásul veszi.

Az SPÖ egy héttel a pártelnöki poszton végrehajtott helycsere után is képtelen megnyugodni, egyre erősebb nyomás nehezedik Gusenbauerre, mint kancellárra. A SPÖ bázisa és a szakszervezetek mindinkább megkérdőjelezik a kettős pártvezetés értelmét. Erich Haider (SPÖ) felső-ausztriai pártelnök nyíltan kimondta, hogy a pártvezetői duó „csak rövid ideig létezhet”. Doris Bures pártigazgatója védelmébe vette a kancellári és az SPÖ elnöki poszt szétválasztását, bár elismerte: ez nem garanciája a sikernek. „De lehetőséget ad az újrakezdésre egy méltatlan és káros személyzeti vita után.”

Keresztes Lajos

Comments are closed.