Forrás: Erec

A város önkormányzata a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségéhez (Mazsihisz) hasonlóan 15 millió forinttal támogatja a rekonstrukciót – jelentette be Botka László polgármester a csongrádi megyeszékhelyen.

A szegedi közgyűlés döntése értelmében új lendületet kaphat Magyarország második legnagyobb zsinagógájának felújítása, mivel a város megduplázza a Mazsihisz által a szegedi zsidó közösségnek jutatott összeget és 15 millió forinttal támogatja az épület rekonstrukcióját – mondta polgármester.

Valamennyien, szegediek úgy érezzük, ez a mi zsinagógánk, ezért közös erővel törekszünk az épület helyreállítására – hangsúlyozta a politikus.

Lednitzky András, a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke elmondta, a Mazsihisz az idei esztendőben a központi költségvetéstől az egyházi ingatlanok felújítására kapott támogatását a szegedi zsidó közösség rendelkezésére bocsátotta, ezt egészíti ki a város és az épület rekonstrukciójára létrehozott alapítvány támogatása.

A közel 35 millió forintból elkezdődhet a bejárat mellett álló két torony tetőszerkezetének felújítása, a munkálatok befejezéséhez azonban még ugyanekkora összegre lenne szükség – közölte az elnök.

Az elmúlt évek során folyamatosan zajlott a több mint százéves épület felújítása, eddig 3-400 millió forintnyi munkát végeztek el. Elkészültek a rekonstrukció tervei, megújult a zsinagóga orgonája, a padsorok és az épület kupolája, a tetőszerkezet négyötöde, és új díszkivilágítást kapott az épület – mondta Lednitzky András.

A rekonstrukció költségét a hitközség elnöke 1,5 milliárd forintra becsüli.

Az új zsinagógát és közösségi székházat egy 1897-es pályázat alapján Baumhorn Lipót tervezhette meg. Az építés 1900 augusztusában indult és 1902 októberére fejeződött be.

Comments are closed.