Forrás: JNA – Jewish News Agency

MagunkrólMagyar Zsidó AdatbázisKépgaléria

Társasági KörMakabi KlubMűvészet kedvelők délutánjaSzubjektív kulturális ajánlóFiatal tudós-jelöltek fórumaMagyar zsidó adatbázisKülföldi zsidó adatbázisHungarian jewish travel guide

Közhasznúsági jelentés 2006Közhasznúsági jelentés 2007

Lehangoló szépség

Szép számmal várakoztunk május 4-én délután a budapesti Kozma utcai zsidó temető főbejáratánál. Az érdeklődők a MAZSIKE szervezésében már bevált városjáró séták újabb programján vehettek részt. Még az idő is – bár néha kicsit borongós volt – sétára invitált.

2008. július / Porosz Péter

Szép számmal várakoztunk május 4-én délután a budapesti Kozma utcai zsidó temető főbejáratánál. Az érdeklődők a MAZSIKE szervezésében már bevált városjáró séták újabb programján vehettek részt. Még az idő is – bár néha kicsit borongós volt – sétára invitált.

Idegenvezetőnk – Szegő Dóri – alaposan felkészült. Találkozásunkat megelőzően több alkalommal is felkereste a sírkertet, így jól eligazodott a síremlékek labirintusában. Dóri bevezető előadásából megtudhattuk, hogy a temetőben 300 ezer – nem tévedés! – zsidó földi maradványa fekszik. A temető létrehozásához 1870-ben kapott engedélyt a budapesti zsidóság, de csak 1893-ban nyílt meg. Ide temették később a korábban Budapest más – különböző okok miatt felszámolt, megbolygatott – zsidótemetőiben nyugvókat is, akiknek földi maradványai számára a zsidó hagyományoktól eltérően – kényszerből – itt ismét, s remélhetően végérvényesen pihenőhelyet találtak. A vészkorszak idején a budapesti gettóból sajnos csak egy módon lehetett – legálisan – kijutni. Csak rövid ideig engedélyezték, hogy Budapest ostromát megelőzően a megpróbáltatások, szenvedések miatt elhunytak a Kozma utcában leljenek “utolsó menedéket”.

Sétánk több érdekesen megépített, kialakított családi sírbolt előtt vezetett. Láthattunk Zsolnai kerámiából készültet, különböző jelképekkel díszített – pl. oroszlán, liliom, szomorúfűz – síremlékeket. Ellátogattunk pl. a rabbik közül Oppenheimer Dávid rabbi, Dr. Ádler Illés főrabbi, Dr. Kohn Sámuel főrabbi (a rabbiképző létrehozója), Scheiber Sándor (tudós és professzor, az Országos Rabbiképző volt igazgatója), majd Verőczei Balázs Mór (a budapesti tömegközlekedés megteremtéséért tett sokat), Hajós Alfréd (építész, az első magyar olimpiai bajnok), Osvát Ernő ( a Nyugat szerkesztője), Mai Manó (fotográfus-művész ), Szép Ernő (költő, író, színpadi szerző), Kellér Andor (író, újságíró), Kellér Dezső (kabarista), Kabos ( Kiskabos ) László (színész), Komjádi Béla (sportújságíró, vízilabdázó), Reinitz Béla (zeneszerző), Baumhorn Lipót (23 zsinagóga megépítése fűződik nevéhez ) nyughelyeihez. Elzarándokoltunk a mártírhalált halt Szenes Hanna márványtáblájához is (aki Izraelben kapott díszsírhelyet), s sok ismert zenész, színigazgató, nótaköltő, festőművész, sportoló síremlékét láthattuk. A felsorolás természetesen nem lehet teljes, oly nagy területet jártunk be.

Gyakran hihettük, hogy emberkéz által érintetlen erdőben barangolunk. Ám ünneprontás nélkül meg kell jegyezni, e szépség lehangoló is volt, hiszen mindez azt jelentette, a temető jó része gondozatlan, s emiatt helyenként járhatatlan. Nyilvánvalóan a rokonok, ismerősök már nincsenek köztünk, így nincs, aki ápolja, gondozza a sírokat. Azok lassan-lassan az enyészeté lesznek. Még megdöbbentőbb volt látni a sok földön heverő, ledőlt síremléket. Nem tudni, mi okból, nem tudni, minek “köszönhetően”, s legfőképp nem tudni, miért nincs figyelem arra, hogy legalább helyrehozzák azokat.

A séta vége felé többen meglátogatták ismerőseik, rokonaik nyughelyeit. Néhányan elhelyeztük az emlékezés köveit a vészkorszak Magyarországon és a megsemmisítő táborokban elpusztított áldozatainak emlékhelyénél. Felkavaró, megrázó volt látni, hogy a márványba vésett nevek mellé (közé) nagyon sokan ceruzával, filctollal írták fel ismerőseik, barátaik, hozzátartozóik neveit, azokét, akik nem kerülhettek fel hitsorsosaik mellé.

A három órás “tanulmányi” séta végén kicsit fáradtan, de mégis elégedetten ballagtunk a kijárat felé: sok mindent láttunk, sok új információval lettünk gazdagabbak.

További programok

[2008-07-04]

Pat Metheny Trio koncert

Pat Metheny sokak első számú kedvence, dzsesszzenészekre nem jellemzően nagy rajongótábora van, de amellett, hogy a világ egyik legjobb gitárosa, még további erényeiért is rendkívül közkedvelt.

[2008-07-06]

A zsidó nemzet 13 pontja – Zsidó Tudományok Szabadegyeteme

Ismerkedj meg a zsidó tudás 13 alappillérével. Azokkal a megdönthetetlen alapelvekkel, amelyek évezredek óta meghatározzák a zsidó vallás és nép hozzáállását a világhoz, az élethez, a jóhoz és a rosszhoz.

[2008-07-18]

A gyönyörben nincs középút – Eszenyi Enikő önálló estje

A produkció középpontjában a nő áll. Vagy egy nő, sok nőből összegyúrva, holdudvarában a férfival, vagy egy férfival, sokból összerakva.

[2008-07-19]

Ondaretta kórus (Baszkföld)

Az Ondarreta Kórus 1967-ben alakult, a Nuestra Senora de las Mercedes templom énekkaraként. Az 1973 óta független zenei egyesületként működő kórus vezetője 1975 óta Manuel Torre Lledó.

[2008-07-25]

Veronique Gillet – Jean-Christophe Renault Duó (B)

Veronique Gillet Albert Ponce tanítványa volt Párizsban. Már fiatalon számos díjat nyert gitárfesztiválokon. 1982-ben Fernando Freitezzel együtt kapták meg a legjobb komponista díját a S.A.C.E.M. fesztiválon.

Publikációk

Magyar Hitközség Uruguayban

Egy Montevideoban élő barátom küldte el, az “Egy történet, sok élet” című könyvet, ami a latin-amerikai országban működő “Magyar Izraelita Hitközség” alapításának 75. évfordulója alkalmából jelent meg. A …

Lehangoló szépség

Szép számmal várakoztunk május 4-én délután a budapesti Kozma utcai zsidó temető főbejáratánál. Az érdeklődők a MAZSIKE szervezésében már bevált városjáró séták újabb programján vehettek részt. Még az idő is – …

Ássuk ki a budai Mátyás kori nagyzsinagógát!

“Történelmi szempontból világraszóló eseményről van szó. Évszázadokig néma volt a föld és épp a mi napjainkban veti fel zsidó emlékeit. A messze távolból is fel fogják keresni széles tömegek, mint az európai zsidó …

Hol van ma a pesti kabaré?

Az elmúlt évadban rövid áttekintést írtam a magyar kabaré fénykoráról, szűk negyven évről. Szándékosan használom az évad szót, hiszen a kabaré, akármennyire is tiltakoznak ellene, színházi műfaj. Onnan gyökeredzik. …

A herendi porcelángyár alapítója: Fischer Mór

A Herenden Stingl Vince keramikus által 1826-ban alapított kis üzemet – ahol elsősorban kőedénygyártással, valamint porcelán-előállítási kísérletekkel foglalatoskodtak – Fischer Mór vásárolta meg, 1839-ben (más …

Erec folyóiratKlezmer R”s együttesSabbatsong zenekarSófár EgyesületMakói Zsidó honlapMAZSIHISZJewish Meeting PointBÁLINT HÁZ

FőoldalMazsike AlapszabályMagunkrólKépgalériaTámogatóinkImpresszumE-mail

Mazsike 2008

Comments are closed.