Kezdőlap » Lexikonok » Ki Kicsoda » Szenes Hanna

Szenes Hanna

.

Szenes Hanna

Szenes Hanna, ✡ Szenes Hanna bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Költő és a palesztinai zsidó ellenállási mozgalom harcosa. 1921-ben született Budapesten, asszimilálódott zsidó család tagjaként. Apja, Szenes Béla sikeres szinpadi szerző volt. A református Baár-Madas leánygimnáziumba járt, de az egyre erősödő antiszemitizmus és a nácizmus előretörése cionistává tette.

MagunkrólMagyar Zsidó AdatbázisKépgaléria

22 305 HŐSI HALOTT

Felállították Izraelben Szenes Hanna, a magyar születésű zsidó nemzeti hős Magyarországon készült síremlékét, amelyre még édesanyja, Katrina Szenes adott megbízást évtizedekkel ezelőtt.

Színes Izraeli Nap Tatabányán

sofar, 2007. november 21. 02:15  Programok, Szenes Hanna, Sófár tallózó, Mazsihisz Színes Izraeli Nap Tatabányán bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

2007. november 25-én vasárnap, 14:00 órától, “Színes Izraeli Nap” címmel egész napos rendezvényt szervez a Szenes Hanna Magyar-Izraeli Baráti Egyesület Tatabányán

Népszabadság * Bőhm Ágnes * 2007. november 12.

Forrás: Népszava Fotó: Vajda József Halálának 63. évfordulóján Szenes Hannára, a magyar születésű zsidó nemzeti hősre emlékeztek a Holokauszt Emlékközpont szervezésében Budapesten. A megemlékezésen Szécsényi András muzeológus elmondta: “ez a nap a cionista ellenállók, a bátorság és a becsület emléknapja – azoké az értékeké, amelyeket Szenes Hanna rövid élete szimbolizál és amelyekért megalkuvás nélkül életét […]

Szenes Hannára, a magyar születésű zsidó nemzeti hősre emlékeztek halálának 63. évfordulóján a Holokauszt Emlékközpont szervezésében szerdán Budapesten.

Szenes Hanna

Szeptember első vasárnapján a Zsidó Kultúra Európai Napját ünnepeljük a kontinensen, hetedik éve Komárom is részese a nemzetközi eseménysorozatnak.

Raj Ferenc szerint csak abban kell egyetértenünk, hogy nem muszáj egyetérteni

NOL * Népszabadság Online * 2007. augusztus 27.

Mottónk: “A reggeli péksütit majszolva nézzük a sajtot”

Szép sorban mindenki megkapja a magáét, aki a bírói döntéseket szemtelenül kritizálni meri, például e lap hasábjain is. Ám a feddés nehezen érheti el a célját, ha megtűzdelik csúsztatásokkal, mert fájdalom, a pimasz kritizálók kényszert éreznek, hogy ezekre rámutassanak.

Szép sorban mindenki megkapja a magáét, aki a bírói döntéseket szemtelenül kritizálni meri, pl. e lap hasábjain is. Ám a feddés nehezen érheti el a célját, ha megtűzdelik csúsztatásokkal, mert fájdalom, a pimasz kritizálók kényszert éreznek, hogy ezekre rámutassanak.

Népszabadság * Bőhm Ágnes * 2007. május 19.

Döbbenetes volt olvasni dr. Kónya Istvánnak, a Legfelsőbb Bíróság büntető kollégiuma vezetőjének “Válasz Donáth Ferencnek” című írását a lap április 26-i számában. Döbbenetes és szomorú.

Döbbenetes volt olvasni dr. Kónya Istvánnak, a Legfelsőbb Bíróság büntető kollégiuma vezetőjének “Válasz Donáth Ferencnek” című írását a lap április 26-i számában. Döbbenetes és szomorú.

A Kozma utcai izraelita temetőben felavatták Szenes Hanna, a második világháborúban kivégzett magyar hős emlékére állított sírkövet. A 23 évesen, 1944. november 7-én magyar nyilasok által kivégzett Szenes Hannára Izraelben, mint a bátorság, a megalkuvás nélküli, kérlelhetetlen hősiesség szimbólumára emlékeznek. A kormány nevében Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter koszorúzott. Szenes Hannát kivégzése után a Kozma utcai izraelita sírkertben temették el.

Zoltai Gusztáv ünnepi megemlékező beszéde, mely elhangzott 2007. április 27.-én a Kozmai utcai zsidó temetőben, Szenes Hanna síremlékének avatásakor

2007.04.16., 2007. évfolyam, 15. szám