Forrás: NOL

Népszabadság * Bőhm Ágnes * 2007. november 12.

Szenes Hanna, aki 1944-ben a brit hadsereg tisztjeként vett részt a palesztinai zsidó önkéntesek európai ejtőernyős missziójában, nem volt áruló. Mégis 63 évvel ezelőtt a magyar hatóságok hazaárulásért ítélték halálra. 1944 november elején Szenes Hannát – holott akkor már nem volt magyar állampolgár – a nyilas katonai ügyészség, statáriális eljárás során, hűtlenség vádjával halálra ítélte. A 23 éves lányt – miután nem volt hajlandó kegyelmet kérni – 1944. november 7-én Budapesten, a Margit körúti börtön udvarán sortűzzel végezték ki.

A Budapesten 1921-ben született – eredeti nevén – Szenes Anikó a “30-as évek antiszemita légkörében, a cionista Maccabea mozgalom hatása alatt 1939-ben vándorolt ki Palesztinába. 1944 januárjában a brit mandátum területéről angol katonaként egyiptomi kiképzésre indult, majd 1944 márciusának elején palesztinai fiatalok néhány fős csoportjával együtt ejtőernyővel dobták le Jugoszlávia partizánok ellenőrizte horvát területére. 1944 júniusában, a magyar határ átlépésekor a magyar hatóságok azonnal letartóztatták.

Az Izraelben hősként tisztelt Hanna Szenes holttestét az izraeli hatóságok még 1950-ben kivitették Magyarországról, majd a jeruzsálemi Herzl-hegyen, a hősök sírkertjében állami tiszteletadással helyezték örök nyugalomra. Idén májusban Budapesten, a Kozma utcai zsidó temetőben, Szenes Hanna Izraelbe tavasszal kivitt sírköve helyén – a magyar és az izraeli hatóságok közösen – állítottak fel egy új síremléket.

A magyar állam 1993-ban Hanna Szenest rehabilitálta. Budapesten Hanna egyik unokatestvére, Szenes Iván szorgalmazására kivégzésének 50. évfordulóján, 1994-ben neveztek el róla a VII. kerületben egy kis teret. Ott tartottak november 7-én, ezúttal a Páva utcai Holokauszt Központ által szervezett megemlékezést. Civil kezdeményezésként vetődött fel, hogy a jövőben a Szenes Hanna-megemlékezést az egykori Margit körúti fegyház helyén tartsák. Hasonló módon civilek tervezik Szenes Anikó egykori középiskolájában, a Baár Madas Gimnáziumban egy emléktábla állítását is.

Hirdessen Ön is az ETARGET-tel!

Comments are closed.