Forrás: NOL

Népszabadság * Bőhm Ágnes * 2007. május 19.

Az új emlékmű avatása a Kozma utcai temetőbenKép: Szabó Bernadett Nem mindennapi ünnepi esemény színhelye volt nemrég a budapesti Kozma utcai, központi zsidó temető. Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter, a magyar zsidó közösség vezetői és Izrael állam képviselőinek jelenlétében felavatták Szenes Hanna új emlékkövét.

A magyar nyilas hatóságok által 1944-ben, a budapesti Margit körúti fogházban kivégzett tragikus sorsú nő öt méter magas, művészien megmunkált eredeti sírkövét – az Izraelben élő Szenes család kívánságára – a Kozma utcai temetőből néhány héttel ezelőtt kiszállították Izraelbe.

Szenes Hanna

Szenes Hanna – a népszerű humorista és színpadi szerző, Szenes Béla lánya – 1921-ben született Budapesten. A református Baár Madas Gimnáziumban Áprily Lajos osztályába járt. Érettségi után 1939 szeptemberében kivándorolt Palesztinába. 1943-ban – ahogy Hanna naplójában írta – elhatározta, hogy Magyarországról segít „kimenteni a veszélyben lévő zsidóságot”, köztük Budapesten élő édesanyját. 1944 januárjában angol katonaként egyiptomi kiképzésre indult, majd 1944 márciusában a jugoszláviai partizánok által ellenőrzött területen dobták le két másik ejtőernyőstársával együtt. 1944 júniusában a magyar határ átlépésekor a magyar hatóságok azonnal letartóztatták. Budapesten a Gestapo fogságába, majd a Szálasi-puccs után a Margit körúti fegyházba került. Katonai bíróság elé állították, majd 1944. november 7-én ítélethirdetés nélkül a magyar hatóságok kívégezték. (B. Á.) Szenes Hanna holttestét az izraeli hatóságok még 1950-ben kivitették Magyarországról, majd a jeruzsálemi Herzl-hegyen, a hősök sírkertjében állami tiszteletadással helyezték örök nyugalomra.

Az 1946-ban a család által emeltetett sírkő elvitele Ejtán Szenesnek, Hanna Izraelben élő unokaöccsének az ötlete volt. „Amikor 1994-ben édesapámmal, Szenes Györggyel (Hanna azóta elhunyt bátyjával) Budapestre látogattam, akkor merült fel bennem először, hogy Hanna meglehetősen elhanyagolt állapotban lévő, senki által nem látogatott sírkövét Izraelbe kivitessem. A sírkő új helye a Szdot Jam kibuc lesz, ahol Hanna néhány évig élt, mielőtt 1944-ben a brit hadsereg kötelékében önkéntes ejtőernyősként az európai (olasz, majd jugoszláv) hadszíntéren bevetették. A kibucban van Szenes Hanna emlékmúzeuma” – mondta a Népszabadságnak a temetői ünnepségen részt vett Ejtán Szenes.

Szenes Hanna új emlékkövét április végén a Kozma utcai temetőben a régi sírkő helyén, az izraeli védelmi minisztérium kezdeményezésére állították fel. „Az izraeli védelmi tárca az elesett izraeli katonák emlékét, Szenes Hanna emlékéhez hasonlóan, az egész világon ápolja” – fejtette ki lapunk tudósítójának Asher Halperin, az izraeli hadügy illetékese.

Hirdessen Ön is az ETARGET-tel!

Comments are closed.