Kezdőlap » Lexikonok » Ki Kicsoda » Herzl Tivadar

Herzl Tivadar

1860. május 2-án született Budapesten, és 1904. július 3-án hunyt el Edlachban.

“Mozgalmat kell teremteni. A jelszavunk egyszerű: haza akarunk menni”

Június 28.

A világ megértette a zsidó állam megalakításának fontosságát – mondja Izrael nagykövete

Utcai visszatekintő

1848-49-es forradalom és szabadságharc 160. évfordulójaalkalmából megemlékeznek a zsidó szabadságharcosokról. Program: szavalatok, beszédek, a hősök leszármazottaival együtt névsorolvasás, katonai tiszteletadás – díszlövés, Kél molé kezdetű ima, koszorúzás, Emlékezés köveinek elhelyezése, Káddis ima az áldozatok emlékére, Sófár fújás.

A HÁBORÚ VISSZAÁLLÍTOTTA A (HÁZI) BÉKÉT

2008.01.03., 2008. évfolyam, 01. szám

Szerda

Ruff Tibor

Theodor Herzl, a politikai cionizmus atyja, Budapesten látta meg a napvilágot. Ám nemcsak a cionizmusnak, hanem a zsidó anticionizmusnak is vannak magyarországi gyökerei: az Izrael államát mindmáig radikálisan elutasító szatmári hászidok mozgalma is a történelmi Magyarország területén bontott szárnyat. 2006-ban néhányuk részt vett az Ahmadinezsád iráni elnök által rendezett Izrael-ellenes konferencián is.

A Budapesten, 1900-ban született Paul Goldman, és a bécsi, 1924-es évjáratú David Rubinger élettörténete tipikusan a holokauszt kezdetén fiatal felnőttkorban járó, zsidó művészeké: vagyis egy évtized alatt éltek ők annyit, mint más egy egész életen át. Éltek, azaz túléltek. KRITIKA

Zoltai Gusztáv a Mazsihisz ügyvezető igazgatójának emlékező gondolatai a nagyvázsonyban született magyar-zsidó Teddy Kollek Jeruzsálem egykori polgármesterének tiszteletére

KONDOR FERENC

Zoltai Gusztáv ünnepi megemlékező beszéde, mely elhangzott 2007. április 27.-én a Kozmai utcai zsidó temetőben, Szenes Hanna síremlékének avatásakor

NOL * Népszabadság Online * 2007. március 15.

Elhunyt Theodor (Teddy) Kollek, Jeruzsálem magyarországi születésű volt polgármestere, az Izraeli Munkapárt jeles politikusa. 95 éves volt. Jeruzsálemi otthonában érte a halál.

Népszabadság * Munkatársunktól * 2007. január 15.

“Jeruzsálem nem hagyja közömbösen az embereket, vagy érte, vagy ellene vannak. Vagy érte, vagy ellene tesznek. Sokat fogunk még hallani róla.” – mondta Teddy Kollek 1999-ben, a Heteknek adott interjújában.

Tegnap, 95 éves korában elhunyt Teddy Kollek. A karakteres személyiség, aki 28 éven át Jeruzsálem polgármestere már életében legendává nőtt. Irányítása alatt Izrael Állam fővárosa elnyerte azt a formáját, amit ma is megcsodál minden odalátogató. Kollek egész Izraelben nagy népszerűségnek örvendett, halála az egész nemzetet megrázta. Ki is volt ő valójában?

Az iráni végső megoldás

Érdekes fotó járta be a világsajtót a múlt heti, teheráni holokausztkonferencia után: a fényképen egy ortodox zsidó rabbival fogott kezet az Izrael legnagyobb ellenségének tartott Mahmud Ahmedinedzsad iráni elnök.