Kezdőlap » Lexikonok » Ki Kicsoda » Ben-Gurion, David

Ben-Gurion, David

.

Ben-Gurion, David

Ben-Gurion, David, Weizmann, Chaim, ✡ Ben-Gurion, David bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

David Ben-Gurion Izrael Állam első miniszterelnöke, a Munkapárt karizmatikus vezetője 1886-ban született az Orosz-Lengyelország-i Plonskban. Apja, Avigdor Green által alapított modern chéderbe, zsidó elemi iskolába járt. Már fiatal fiúként cionista ifjúsági társaságot alapított, majd 1904-ben Varsóba ment, ahol csatlakozott a Poale Cion baloldali cionista szervezethez, és állást foglalt a cionista világot megosztó Uganda-terv körül kialakult vitákban. Ben Gurion világosan leszögezte, hogy ellenez minden, a zsidókérdésre Palesztinán kívüli területen megoldást “találó” javaslatot.

VITA EICHMANN KEGYELMI KÉRVÉNYÉRŐL

A Budapesten, 1900-ban született Paul Goldman, és a bécsi, 1924-es évjáratú David Rubinger élettörténete tipikusan a holokauszt kezdetén fiatal felnőttkorban járó, zsidó művészeké: vagyis egy évtized alatt éltek ők annyit, mint más egy egész életen át. Éltek, azaz túléltek. KRITIKA

Paul Goldman felvételén a tengerparton Izrael Állam megalapítója, David Ben-Gurion fejen áll 1957-ben David Ben-Gurion fürdőnadrágban fejen áll a herzliyahi strandon. Izrael Állam kikiáltója ebben a furcsa pózban vált az izraeli fotóművészet egyik különleges ikonjává. A művész, aki ebben a pozícióban elkapta a politikust, a Magyarországon született Paul Goldman.

Elhunyt Theodor (Teddy) Kollek, Jeruzsálem magyarországi születésű volt polgármestere, az Izraeli Munkapárt jeles politikusa. 95 éves volt. Jeruzsálemi otthonában érte a halál.

2007 a nők éve lehet a világpolitikában – legalábbis erre utal az, hogy Dél-Amerikától Ázsiáig olyan országokban is elindulnak a legmagasabb tisztségekért, ahol eddig még soha nem volt női vezető.

“Jeruzsálem nem hagyja közömbösen az embereket, vagy érte, vagy ellene vannak. Vagy érte, vagy ellene tesznek. Sokat fogunk még hallani róla.” – mondta Teddy Kollek 1999-ben, a Heteknek adott interjújában.

Tegnap, 95 éves korában elhunyt Teddy Kollek. A karakteres személyiség, aki 28 éven át Jeruzsálem polgármestere már életében legendává nőtt. Irányítása alatt Izrael Állam fővárosa elnyerte azt a formáját, amit ma is megcsodál minden odalátogató. Kollek egész Izraelben nagy népszerűségnek örvendett, halála az egész nemzetet megrázta. Ki is volt ő valójában?

2007. január 2. 12:59

Elhunyt kedden Theodor (Teddy) Kollek, Jeruzsálem magyarországi születésű volt polgármestere, az Izraeli Munkapárt jeles politikusa.

Három évvel ezelőtt, mint Ariel Sharon helyettese tartottam itt beszédet, melyben David Ben Gurion 1949-es szavait idéztem: “Amikor arról kellett döntenünk, hogy Izrael egész maradjon zsidó állam létrehozása nélkül, illetve jöjjön létre a zsidó állam a történelmi Izrael hiányos területén, mi az utóbbit választottuk”. Ben Gurion döntése a Függetlenségi háború végén fájdalmas de bátor, szívfacsaró, mégis realista volt.

1973 December 1. (33 éve történt)

A palesztinoknak ajánlatot tett tegnap a végleges rendezésre Ehud Olmert izraeli kormányfő. Javaslatai között sok új elem nincs, de az időzítés és az összefüggések miatt a gesztus figyelemre méltó

Izrael hajlandó kivonulni több palesztin területről a békéért cserébe, s hajlandó tárgyalni a fogolycseréről – jelentette be hétfőn Ehud Olmert, a zsidó állam miniszterelnöke. Száeb Erekát palesztin főtárgyaló szerint a palesztinok “teljesen készen állnak” arra, hogy a végleges rendezésről tárgyaljanak Izraellel.

Izrael hajlandó kivonulni több palesztin területről a békéért cserébe, s hajlandó tárgyalni a fogolycseréről – jelentette be hétfőn Ehud Olmert, a zsidó állam miniszterelnöke. Száeb Erekát palesztin főtárgyaló ugyanakkor úgy foglalt állást, a palesztinok “teljesen készen állnak” arra, hogy a végleges rendezésről tárgyaljanak Izraellel.

Izrael hajlandó szabadon engedni sok palesztin foglyot, köztük régóta bebörtönzötteket is az izraeli katonáért cserébe – mondta Olmert

Gyakran megkérdezték tőlem, mit szóltak Izraelben az emberek 1956 októberében a magyarországi drámai eseményekhez? Én pedig – mint egy jó zsidó – a kérdésre kérdéssel válaszolok: hát Magyarországon mit szóltak az emberek 1956 októberében az izraeli eseményekhez?

1886 Október 16. (120 éve történt)

Ijesztően gyorsan fogy a világ édesvízkészlete, a források megszerzése ezért a nemzetközi biztonság egyre fontosabb tényezője. Az olajhoz hasonlóan stratégiai fontosságú vízért folyó háborúk leginkább a Közel-Keleten fenyegetnek.

2006. július 16., Ferihegy 2B:

Morvay Péter