Forrás: HETEK

Tegnap, 95 éves korában elhunyt Teddy Kollek. A karakteres személyiség, aki 28 éven át Jeruzsálem polgármestere már életében legendává nőtt. Irányítása alatt Izrael Állam fővárosa elnyerte azt a formáját, amit ma is megcsodál minden odalátogató. Kollek egész Izraelben nagy népszerűségnek örvendett, halála az egész nemzetet megrázta. Ki is volt ő valójában?

Teddy Kollek1911-ben született a magyarországi Nagyvázsonyban. Apját, Alfrédot magával ragadta a cionista eszme. Fiát is Herzl Tivadar után nevezte el. A család nem sokkal a kis Tivadar születését követően Bécsbe költözött. A majdani polgármester is a volt császári városban nevelkedett, személyiségét a város nyitott, ugyanakkor antiszemitizmustól is terhelt légköre befolyásolta.

1935-ben a Kollek család jó cionistákhoz méltóan a Brit Mandátum területre, az akkori Palesztinába emigrált. A fiatal Kollek nagy erővel vetette bele magát a majdani zsidó nemzeti otthon felépítésbe. Egyike volt azoknak, akik 1937-ben megalapították Ein Gev kibbucot a Kinneret-tó mellett. Ugyanebben az évben vette el Tamar Schwarzot, aki két fiúval ajándékozta meg, Amossal és Osnattal.

A második világháború kitöréséig Kollek a Hagana tagjaként Európában működött. A háború elején sikerült rávennie Adolf Eichmannt, hogy 3000 koncentrációs táborban fogva tartott fiatal zsidót engedjen szabadon. Őket kijuttata Angliába. Kollek közel állt David Ben-Gurionhoz is. Mellette dolgozott, még az állam megalapítását követően is 1952-65 között.

1965-ben ő váltotta Mordechai Ish-Shalom-ot Jeruzsálem polgármesteri székében. Polgármesterként, mint egy apa arra törekedett, hogy város lakosainak (zsidóknak és araboknak egyaránt) minél jobb életkörülményei legyenek. Talán ennek is köszönhető, hogy hat ízben választották újra (1969, 1973, 1978, 1983, 1989). Ő vitte keresztül, hogy a jeruzsálemi épületeket azonos burkoló kövekkel lássák el. Ennek köszönheti ma is elragadó szépségét, amit a hegyek közül érkező látogató elsőként felfedez.

Mindent megtett a város fejlődéséért, különösen Jeruzsálem 1967-es (a hat napos háború alatt) újraegyesítését követően. „Amikor a város egyesült, akkor éreztem, hogy történelmi lehetőség előtt állunk. Óvatosnak kell lennünk, de óvatosságunk biztosítja a város teljes életének kivirulását. Úgy gondolom Jeruzsálem a zsidó lét esszenciája. Egy test elélhet láb és karok nélkül, de nem élhet szív nélkül. Nekünk zsidóknak a szívünk és a lelkünk ez a város.”

1993-ban, 82 évesen Kollek ismét versenybe szállt a polgármesteri címért, de alulmaradt a Likud által támogatott Ehud Olmert-tel (jelenlegi izraeli miniszterelnök) szemben. A város azonban nem felejtette el, többek között a központi sportcentrum is az ő nevét viseli : Teddy Kollek Stadion.

Elhunyt, de a város és az izraeliek őrzik emlékét. És egy kicsit mi magyarok is buszkék lehetünk a mi Kollek Tivadarunkra.

Comments are closed.