Forrás: Magyar Hírlap

Izrael hajlandó kivonulni több palesztin területről a békéért cserébe, s hajlandó tárgyalni a fogolycseréről – jelentette be hétfőn Ehud Olmert, a zsidó állam miniszterelnöke. Száeb Erekát palesztin főtárgyaló szerint a palesztinok „teljesen készen állnak” arra, hogy a végleges rendezésről tárgyaljanak Izraellel.

A kormányfő az első izraeli miniszterelnök, Dávid Ben Gurion emlékére rendezett ünnepségen a Negev-sivatagbeli Szde Bokerben tartott beszédében mondta ezt. Izrael hajlandó szabadon engedni sok palesztin foglyot, köztük régóta bebörtönzötteket is azért az izraeli katonáért cserébe, akit palesztin fegyveresek a Gázai-övezetből izraeli területre behatolva hurcoltak el júniusban – mondta. Kifejezte reményét, hogy felújíthatják az izraeli-palesztin béketárgyalásokat, amelyek eredményeképpen megalakulhatna a palesztin állam Ciszjordániában és a Gázai övezetben.

„Új utat javaslok önöknek. Tegnapelőtt már elkezdtük” – mondta Olmert, utalva a Gázai övezetben megkötött tűzszünetre, és hozzátette: „Ha létrejön önöknél az új kormány, kötelezettséget vállal arra, hogy életbe lépteti a kvartett elveit, beindítja az +útitervet+, és szabadon bocsátja Gilád Salit tizedest, javasolni fogok Abu Mázennek (Mahmúd Abbász palesztin elnöknek) egy azonnali találkozót, hogy nyílt, őszinte és komoly párbeszédet folytassunk.”

Az izraeli kormányfő ígéretet tett arra, hogy e kereteken belül és az „útitervnek” megfelelően a palesztinok létrehozhatnak egy független, megvalósítható palesztin államot Ciszjordániában, amely teljes szuverenitással rendelkezik, és amelynek pontos határai lesznek. Ugyancsak ígéretet tett az erőszak leállítása fejében a befagyasztott palesztin pénzek felszabadítására, s a ciszjordániai útlezárások felszámolásával növelnék a palesztinok mozgásterét.

Ami a fogolycserét illeti, Olmert hangsúlyozta: ennek a gesztusnak az a célja, hogy megerősítse a felek közti bizalmat, és megmutassa Izrael békés szándékát a palesztinok irányában. A kormányfő először beszélt konkrétan arról, hogy Salitért palesztin elítélteket engednének szabadon.

Az izraeli miniszterelnök egyúttal üdvözölte azokat az arab állásfoglalásokat, amelyek az Izraellel való békét és a zsidó állammal való kapcsolatok normalizálását szorgalmazták. Emlékeztetett arra, hogy ez a megközelítés bizonyos elemeiben hasonlít a közel-keleti konfliktus rendezését célzó szaúdi kezdeményezésre.

Száeb Erekát palesztin főtárgyaló szerint a palesztinok „teljesen készen állnak” arra, hogy tárgyalásokat kezdjenek Izraellel „a megszállt területek végleges státusáról, Jeruzsálem sorsáról, a (zsidó) telepekről, a menekültekről és a határokról”. Erekát úgy vélekedett, hogy a tárgyalásoknak „az útiterv alkalmazásához” kell vezetniük, aminek révén véget ér a palesztin területek megszállása, és megvalósul Bush amerikai elnök víziója a két, egymás mellett békében élő államról.

„Ha Izrael fel akarja újítani a tárgyalásokat, tudja a címet: Mahmúd Abbászhoz, a palesztin nép választott elnökéhez fordulhat” – mondta Erekát.

Forrás: MTI

Comments are closed.