Forrás: Magyar Hírlap

Érdekes fotó járta be a világsajtót a múlt heti, teheráni holokausztkonferencia után: a fényképen egy ortodox zsidó rabbival fogott kezet az Izrael legnagyobb ellenségének tartott Mahmud Ahmedinedzsad iráni elnök.

“Nem tagadjuk a holokausztot” – mondta a teheráni konferencián való részvételét indokolva Moishe Arye Friedmann, az ortodox felekezet bécsi főrabbija. Az 1938-ban alapított Naturei Karta anticionista zsidó felekezet – amelynek neve arámiul “a város védelmezőit” jelenti – becslések szerint ötezer, jórészt New Yorkban és Jeruzsálemben élő tagot mondhat magáénak. Felfogásuk szerint a zsidó nép csak a messiás eljövetele után térhet vissza a Szentföldre, addig nem szegülhetnek szembe a terület legitim vezetőivel, és törekedniük kell az Istennek tetsző életre, nehogy bűneikkel késleltessék a megváltó eljövetelét. A csoport tagjai korábban többek között azzal keltették fel a figyelmet, hogy New Yorkban az izraeli konzulátus előtt tiltakoztak Izrael Állam léte és a cionista állam által elkövetett atrocitások ellen, és felemelték hangjukat a Jeruzsálembe tervezett meleg büszkeség parádé miatt is.

Megszegték Isten parancsait

Egyes ortodox körök – élén a Naturei Kartával – azt állítják, hogy a cionisták megszegték Isten parancsait, ezért minden tekintetben elhatárolódnak tőlük. Szerintük a zsidók minden baja abból fakad, hogy elszakadtak a judaizmustól, Isten tóráját a zsidó nemzet világi-népi fogalmával helyettesítették, és saját államot alapítottak.

A felekezet Izraelben élő tagjai nemcsak szavakban, hanem tettekkel is hangsúlyozzák a zsidó állammal szemben érzett ellenszenvüket: önmagukat “palesztin állampolgároknak” nevezik, nincsen izraeli útlevelük, nem fizetnek adót, és nem hajlandók a kezükbe venni olyan pénzt, amelyet ismert cionisták arcképe díszít. Az amerikai születésű Mose Hirsch rabbi egészen odáig ment, hogy hivatalt vállalt Jasszer Arafat kormányában mint zsidó ügyekért felelős miniszter. A Naturei Karta tagjai Izrael Állam felszámolása mellett kardoskodnak, és céljuk, hogy “visszaadják” a területet a palesztinoknak. A holokauszttagadók ezért gyakran hozzák fel őket példaként, amikor azt állítják: nem a zsidókkal van bajuk, csupán Izrael Állammal

.

“Palesztina” nem otthon

A szintén cionizmusellenes – bár kevésbé radikális – Satmar Hasidim (szatmári hászidok) idén elhunyt vezetője, a Máramarosszigeten született Joel Teitelbaum rabbi a cionisták erőfeszítéseit – azt, hogy Palesztinában leljenek új otthonra – tette felelőssé a holokausztért és a modern antiszemtizmusért, a közel-keleti háborúkat és a terrorizmust pedig Isten büntetésének nevezte. Ezért nem csoda, hogy a felekezet székhelyén, New Yorkban állandóan összeszólalkoznak a cionista és az anticionista zsidók. Samuel Heilman szociológus becslései szerint Teitelbaum rabbi mozgalmának csaknem 120 ezer követője van, de a Naturei Karta tevékenységétől még ők is elhatárolódnak.

A Naturei Karta szerint a cionisták uralják az amerikai médiát, és nem engedik, hogy olyan elképzelés kerüljön nyilvánosságra, amelyik ellentmond a nézeteiknek. A sajtó azt a látszatot kelti, hogy minden zsidó és minden rabbi cionista, és elfogadja Izrael Állam létjogosultságát, de ez hamis propaganda. A karta szerint a média terrorizál mindenkit, aki ellent mer mondani, és azokat a zsidókat, akik a cionizmus áldozataivá váltak, nyomás alá helyezi, hogy hallgassanak a sérelmeikről.

Friedmann rabbi szerint a zsidó nép nem tolerálja a kritikát, és megengedhetetlen eszközöket használ a bírálóival szemben. Állítása szerint az antiszemtizmus is a cionisták műve: a növekvő zsidóellenességet akarták ürügyként használni a Szentföld visszafoglalásához. Szerinte a cionizmus atyja, Herzl Tivadar gyakran utazott Németországba azért, hogy ahol csak lehet, uszítson a hithű zsidók ellen. “Így járult hozzá a zsidóság katasztrófájához, mivel ki akarta kényszeríteni Izrael Állam megalakítását és a zsidók kivándorlását Palesztinába” – mondta korábban egy cionistaellenes konferencián Bécsben.

Egy interjúban pedig azt hangsúlyozta, hogy együttérez a német néppel, amely szerinte az utóbbi évtizedekben hatalmas nyomásnak volt kitéve, nem volt lehetősége rendezni a viszonyát a zsidósággal, mert a cionistáknak érdekükben állt az antiszemitizmus gerjesztése. Addig nem fog javulni a helyzet, mondta, amíg olyan emberek képviselik a zsidóságot, mint a Német Zsidók Központi Tanácsának szexbotrányba keveredett egykori alelnöke, Michel Friedman, aki a rabbi szerint nem több, mint “kétes erkölcsű kokainista, aki kiskorú prostituáltakhoz jár”.

A másfajta ellenállás

Solom Dov Volpo jeruzsálemi rabbi levélben szólított fel számos rabbit, hogy közösítsék ki és sújtsák átokkal azt a hat társukat, aki részt vett a teheráni holokausztkonferencián. Szükségesnek tartana más szigorú intézkedéseket is, így kampányt indítana ellenük, ennek részeként nyilvánosságra hoznák a nevüket, arcképüket és lakcímüket. “Olyan időben, amikor az egész világ reszket az Izrael elpusztítását kilátásba helyező fenyegetésektől, semmi nem lehet visszataszítóbb, mint olyan zsidókat látni, akik az igazi hívők ruhájában a legfőbb ellenségünkkel, az iráni elnökkel mutatkoznak” – mondta a rabbi. A “bűnösök” szerinte ezzel nem csupán istenkáromlást követtek el, hanem az ellenség kezére is játszottak, és újabb holokausztot készítenek elő. A Naturei Karta viszont továbbra is büszke a konferencián való részvételére, és saját hivatalos honlapján is közzétette a rabbik fotóját és beszédét.

Még a Satmar Hasidin felekezetének tagjai sem értettek együtt a hat rabbival, és Jeruzsálem ortodox negyedében, a Mea Searimban, ahol a Naturei Karta vezetője, Hirsch rabbi is lakik, az emberek, felháborodásuk jeleként, az utcákra volnultak.

A konferencia óta világszerte számos ortodox zsidó felekezet határolta el magát a Naturei Kartától. Attól tartanak, hogy ez a kis szekta rossz hírét fogja kelteni a többi ortodox gyülekezetnek is. “Borzasztó, hogy ezek az emberek, akik hosszú szakállal és kalapban mutatkoznak, a modern kor Hitlereinek pártját fogják” – mondta Joseph Gutnick ausztráliai ortodox rabbi. – “Én is kalapot hordok, és hosszú a szakállam: ezért a legtöbb ember sajnos nem fog tudni különbséget tenni a Naturei Karta követői és a rendes ortodox zsidók között. Ezeknek az embereknek rács mögött a helyük.”

Pedig létezik egy másfajta anticionista ellenállás is: az Agudat Ha Tora – különböző ortodox csoportok egyesülete – az 1948-as államalapítás idején az ENSZ-nél tiltakozott a zsidó állam létrejötte ellen, később viszont “belenyugodott” Izrael Állam létezésébe. Míg a Naturei Karta vagy a Satmar Hasidim tagjai hallani sem akarnak a “bűnös államról”, az Agudat azt tartja feladatának, hogy helyes útra vezérelje az izraelieket.

Az egyesület tagjai részt vesznek a parlamenti választásokon, de miniszteri posztokat nem vállalnak, mert nem akarnak az állam hivatalos képviselői lenni.

Simon B. Krisztián

Comments are closed.