Kezdőlap » JNA24 » UNO

UNO

A miniszterelnök szerint minden korábbinál feszültebb légkörben várja az ország március 15-ét. Gyurcsány Ferenc, a Független Hírügynökségnek hétfőn adott interjújában úgy fogalmazott: azért döntött úgy, hogy beszédet mond az ünnepen, mert “a politikai kampánycsendre vonatkozó felvetése nem talált meghallgatásra”. A kormányfő az antiszemitizmust nevezte az egyik legveszélyesebb társadalmi jelenségnek Magyarországon.

A kormányfő szerint a Fidesz megnyilvánulásaival és el nem határolódásával segíti, hogy a radikális antiszemita eszmék elfogadottak legynenek Magyarországon. Az ellenzéki párt frakcióvezetője kikéri magának, hogy a miniszterelnök az antiszemitizmus pártolásával vádolja a Fideszt és a témában a The Times, londoni napilapban megjelent nyilatkozatával kapcsolatban bocsánatkérésre szólítja fel Gyurcsány Ferencet.

Holokauszt a filmművészetben” címmel háromnapos konferenciát rendez a Fritz Bauer Institut, a Német Filmintézettel és a Magyar Nemzeti Filmarchívummal közösen Budapesten. Március 8-a és 10-e között a náci időszakot feldolgozó játék-és dokumentumfilmeket mutatnak be az Örökmozgó Filmmúzeumban.

Az országban tomboló erőszak miatt minden nyolcadik iraki kényszerül arra, hogy elmenüküljön otthonából – mondta az ENSZ menekültügyi főbiztosa vasárnap Kairóban. Az Arab Liga miniszterei előtt elmondott beszédében Antonio Guterres arra hívta fel a figyelmet, hogy a Közel-Keleten hatvan éve nem volt ilyen arányú népvándorlás.

Vandálok megbecstelenítettek egy 18. századi zsidó temetőt Bajorországban, közölte a német rendőrség vasárnap. A sírkövek több mint felét ledöntötték.

Csaknem hat évtizedig tartott bezárva egy szellemi fogyatékos férfit saját anyja egy magyar határhoz közeli horvát faluban. Az illető születése óta nem hagyhatta el a szülői házat, létezésére az után derült fény, hogy az asszony meghalt.

Az emberek ösztönösen elfordulnak a szörnyűségektől. Ezt szeretné megváltoztatni az RTL Klub március 4-étől induló dokumentumfilm sorozatával. A tábor felszabadulásának 60. évfordulójára készített műsor hiteles képet ad Auschwitzról.

Gyurcsány Ferenc kormányfő, az MSZP elnöke azt mondta a Fideszről, hogy nem az határolódik el az antiszemita szélsőjobbtól. Gyurcsány a londoni Times című lapnak adott interjúban válaszolt az újság Árpád-sávos zászlóra vonatkozó kérdéseire.

Újabb korrupciós vádat fogalmaztak meg csütörtökön az izraeli miniszterelnök ellen. A Channel 10 nevű izraeli tévé szerint Ehud Olmert jól jövedelmező állásokhoz segítette pártbéli barátait 2003 és 2005 között, amikor a jobboldali Likud színeiben kereskedelmi és ipari miniszter volt.

Csütörtök délután háromkor Budapesten nyílik meg az Élet Menete Alapítvány Holocaust Vándorkiállítása. A vészkorszak pusztításait bemutató tárlatot egy vasúti vagonban rendezték be a szervezők, melyet csütörtök este hatig nézhetnek meg a fővárosiak a Magyar Vasúttörténeti Parkban. A kiállítást a következő hónapokban kilenc vidéki nagyvárosban mutatják be.

Izrael egy politikai tartalmú folkrock dalt nevezett be a májusi Eurovíziós Táncdalfesztiválra. A TeaPack együttes “Push The Button” (gombnyomás) című száma a zsidó állam ősi ellenségéről, Iránról szól.

A hivatalos életrajzával ellentétben nincs diplomája az izraeli idegenforgalmi miniszterjelöltnek. A kemény hangú felszólalásairól ismert ultrancaionalista képivselőnőről a helyi sajtó azt is kiderítette, hogy az iskolai vágzettségén kívül más adat sem stimmel az életrajzában.

Babos Károly zeneszerzőre emlékeznek a budapesti Liget Színházban szerdán. A nóta-és dalszerző halálának 30 éves évfordulóján rendezett emlékkoncerten többek mellett fellép a 100 Tagú Cigányzenekar kamarazenekara és a Pa Dö Dö együttes.

Oroszország igyekszik elérni a palesztin kormányt sújtó gazdasági embargó feloldását – közölte kedden az orosz külügyminiszter. A kijelentést azután tette Szergej Lavrov, hogy Moszkvában fogadta a Káled Mesált, a Hamász legfőbb politikai vezetőjét.

Izrael állampolgárai szívesen lennének az Európai Unió tagjai, ez derült ki egy friss felmérés adataiból.

Egy izraeli tudós hétfőn alaposan leszólta azt a világszenzációnak kikiáltott dokumentumfilmet, amely arról szól, hogy Jeruzsálemben megtalálták Jézus sírját. Az alkotást március 4-én vetíti a tudományos felfedezésekkel foglalkozó Discovery Channel televízió, de hétfőn New Yorkban előzetes sajtókonferencián is bemutatja James Cameron, Oscar-díjas amerikai filmrendező és tudományos rendező-társa, az izraeli születésű Simcha Jacobovici,

Négy Oscar-díjat kapott Martin Scorsese krimije, “A Tégla” a 79. Oscar-díjkiosztón a hollywoodi Kodak Színházban magyar idő szerint hétfő hajnalban. A legtöbb, nyolc Oscarra jelölt “Dreamgirls” végül csupán két Oscart nyert. A két magyar jelölt közül egyikük sem kapott idén Oscart.

Remekül szerepeltek vasárnap a magyar dzsúdósok Németországban: Mészáros Anett bronzérmet szerzett, Bor Barna és ifj. Nagysolymosi Sándor pedig ötödik lett a hamburgi Szuper Világkupa-viadalon!

Irán háborúra és párbeszédre is kész az Egyesült Államokkal nukleáris programjának megvédése érdekében – ezt az iráni helyettes külügyminiszter jelentette ki vasárnap.

Izrael szombaton tagadta, hogy tárgyalásokat folytatna az Egyesült Államokkal, hogy engedélyt kapjon az iraki légtér használatára egy esetleges támadásra Irán atomlétesítményei ellen. A tárgyalásokról szóló hír a The Daily Telegraph című brit lap szombati számában jelent meg. Az újság névtelenül nyilatkozó izraeli biztonsági tisztviselőre hivatkozott.