Forrás: Erec

Szeptember 17-18-án az építész szemével nézhették végig a látogatók a Holokauszt Emlékközpontot. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal „Kő kövön … marad” című kétnapos rendezvényének első napján a tavaly megnyílt közintézmény építész-tervezői, a második napon pedig a Holokauszt Emlékközpont oktatói vezették végig a látogatókat a Páva utcai épületegyüttesen. Az érdeklődők mindkét nap megtekinthették a világ más holokauszt központjait bemutató diavetítést, összehasonlítva azokat fővárosi intézményben látottakkal.

A Holokauszt Emlékközpont történeti és modern építészetet egységbe ötvöző épületegyüttese 2004-ben készült el Mányi István Ybl-díjas építész tervei alapján. Az új épületrészek formálása a földrengések pusztító erőinek megjelenítésével a vészkorszak eltorzult világát idézi. Az emlékezés tere a gyülekezetét vesztett, hitelesen rekonstruált zsinagóga, a hűlt hely.

Mint megtudhattuk, a zsinagóga épületét a századforduló legtermékenyebb európai zsinagógatervezője, Baumhorn Lipót (1860-1932) tervezte eklektikus stílusban. A közadakozásból épült zsinagógát 1924. január 6-án avatták fel. A felújítás 2004-re fejeződött be.

Breuer Péter BPI

Comments are closed.