Forrás: kultura.hu

Visszaérkezik Budapestre szombaton az Anne Frank – Történelem a mának című kiállítás; a tárlatot a Múzeumok éjszakáján tekintheti meg a közönség a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban.

Anne Frank osztályfényképe(MTI) – A kiállításon Anne Frank naplójának idézetei és a Frank családról készült fotók szerepelnek. A tárlat ezek mellett egyéni történeteket és szemtanúk beszámolóit hívja segítségül az előítélet, az üldöztetés, az ellenállás, az emberi jogok és a demokrácia témájának kiemelésére. A kiállítást 2007-ben a Páva utcai központban mutatták be, onnan indult az anyag “országjárásra”. A tárlat 2009-ig marad Magyarországon.

A Holokauszt Emlékközpontban szombaton kétóránként indul tárlatvezetés a Jogfosztástól népirtásig című állandó holokauszt-történeti kiállításon, ahol Arcok címmel a vészkorszak áldozatairól filmvetítés látható, illetve megtekinthetők Móricz Simon fotóriporter Szarajevóban készült életképei is.

Délután hat órakor Hankiss Elemér beszélget a közönséggel a megbékélésről és toleranciáról, legújabb, nemrég megjelent Ikarosz bukása című könyve kapcsán. Este nyolc órától hajnalig balkáni zene és tánc várja a látogatókat, a szerb, horvát, sokác, bunyevác, dalmát kólókat, albán, török, román, görög és vlah táncokat nézni és tanulni is lehet a tradicionális hangszereken játszó Söndörgő és a Kolo együttesek élő muzsikája mellett, majd autentikus keleti és balkáni zsidó zenék és tánctanítás szórakoztatja a közönséget a Hora Budapest jóvoltából.

A fáklyákkal megvilágított belső kertben lehetőség nyílik a backgammon táblajáték kipróbálására és húsos vagy spenótos burek majszolgatására is.

A Balkán népeinek élete, kultúrája kapja a főszerepet a Café Sarajevo elnevezésű szombati rendezvényen, a Fogadj be egy kultúrát! című tavaly elindított programsorozattal a genocídiumot, üldöztetést elszenvedett népekre hívják fel a figyelmet, tiltakozásul a kirekesztés minden formája ellen.

A Múzeumok éjszakájáról bővebb tájékoztatást nyújt a www.muzeumokejszakaja.hu oldal.

Fotó:

Bruzák Noémi MTI

Comments are closed.