Forrás: kultura.hu

Június 21-én este 6-tól késő éjszakáig az öt évvel ezelőtt indított, Szent Iván-éj alkalmából tartott minifesztivál idején, azaz az év legrövidebb éjszakáján idén is szabadon garázdálkodhatunk a múzeumokban és néhányban még filmeket is nézhetünk.

Mátyás király meséi

A Holokauszt Emlékközpontban 18 órától hajnal 2-ig a kiállítás előterében folyamatosan az Arcok 500 ezer áldozat, 150 ezer név, 300 arc című összeállítást vetítik: filmeket nőkről, férfiakról, gyerekekről, munkaszolgálatosokról. A számok mögött nevek, a nevek mögött arcok, az arcok mögött egykor élő emberek, élettörténetek. Emberek, asszonyok, férfiak, gyerekek, akik ugyanolyanok, mint mi. Fényképek, dokumentumok róluk, nekünk, Gerendás Péter zenéjével. Kicsit vidámabb vizekre evezve a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban 18 és 19 óra között a legkisebbeknek kedveskednek Mátyás király meséivel, míg a Magyar Nemzeti Galériában este 7 órai kezdettől a Párhuzamos töredékek – Moholy-Nagy családi breviárium című 54 perces Dessewffy Zsuzsanna-dokumentumfilmet nézhetjük meg 2003-ból.

Gulácsy Lajos: A varázsló kertjeAz OSA Archívum 20.30-tól Magyar DezsőAgitátorok című művét mutatja be, majd az 1968 Diáklázadások és ellenkultúra című összeállítást, ami egy archív montázs az 1968-as diáklázadásokról a Columbia Egyetemen, a Berkeley-n, Párizsban, Rómában. Láthatunk még benne szovjet bevonulást Prágába, Woodstockot, marihuánát és az emberi jogokat az ellenkultúra jegyében. A KOGART Ház 18 és hajnal 2 között A varázsló kertje című Gulácsy Lajos-kiállításához kapcsolódó dokumentumfilmet vetít folyamatosan, aki pedig ennél valamivel könnyedebb témára vágyik, az látogasson el a Kiscelli Múzeumba, ahol 23.30-tól hajnali 1-ig divatbemutatókat nézhet felvételről.

A mi gólyánkAz OMM Elektrotechnikai Múzeum 15 és 17.30 között műszaki és dokumentumfilmeket játszik a vasúttörténet és vasútmodellezés témaköréből, 19 és 19.30, illetve 23 és 23.30 között pedig Gyarmathy LíviaA mi gólyánk című, az Európa Filmakadémia legjobb rövidfilmdíjas kisfilmjét (2000) mutatja be. A Múzeumok éjszakájának további filmes programjai az alábbi linken találhtóak. Köztük filmhíradók, angyalföldi filmkockák, hajózástörténeti, technikatörténeti, repüléssel kapcsolatos és meteorológiai filmek.

Forrás:

Comments are closed.