Forrás: JNA – Jewish News Agency

50.000 dolláros vacsora (személyenként)…

A GURI REBBE MAGYARORSZÁGON

A GURI HASZIDOK INTÉZMÉNYEI BUDAPESTEN TARTJÁK A HÉTEN ÉVI ÖSSZEJÖVETELÜKET (A ROYAL KORONITA SZÁLLÓBAN)

A guri rebbe, Jákob Álter rabbi, Budapesten van, inkognitóban, már a múlt hét vége óta.

A gyengébbek kedvéért: a guri haszidok ma Izraelben és Amerikában a legnagyobb létszámú haszid csoport. Lengyel eredetűek, a rebbe dinasztia neve Álter, a jelenlegi rebbe Jákob Álter. Sok nevelési intézményük, iskolájuk, jesivájuk van és ezek vezetősége évente találkozik valahol – távol a média zajától és a vizsla szemektől.

Az idén a találkozó Budapesten van megtartva, szeptember 5 és 9. között – az Erzsébet körúti Royal Koronita szállóban. Aki részt kíván venni a presztizous dinneren – no problem: mindössze 50 ezer dollárt kell lefizetnie, „az intézmények javára”. Több mint 100 résztvevőre számítanak, ami 5 millió dollár az intézmények javára. Sok jómódú haszid kész a taksát megfizetni, hogy a rebbe társaságában részt vegyen a dinneren.

Nyílt antiszemitizmus Ukrajnában

Kijevben megkéseltek egy jesiva növendéket, aki súlyosan megsebesült *

Az ukrán huligánok rabbik letartóztatását és a Tánjá betiltását követelik

Világszerte tiltakozik a zsidó közösség a múlt heti kijevi merénylet miatt, amelyen késő éjjel hét bőrfejű huligán megtámadott két jesiva bóhert és egyiküket, a 30 éves Mordecháj Ben Ábrahámot, súlyosan megsebesítette. A másik fiatalember, könnyebb sérülésekkel megúszta. A rendőrség, mint ilyenkor szokásos, „nyomoz”.

A két bóher a kijevi Habad jesivában tanul. A súlyosan sebesült Mordecháj édesanyja, Jelena, Izraelből Ukrajnába repült, hogy fia betegágyánál legyen, aki kómában van.

Ezt megelőzte az intenzív uszítás, melynek keretében az ukrán antiszemiták, köztük írók és egyéb „közéleti személyiségek”, rabbik letartóztatását és kiutasítását követelte, amiért a Tánjá című Chabad-haszid szellemű filozófiai művet terjesztik. Ez a könyv a Chabad haszidizmus szellemi alapja, „Írott Tana” és az ellene tiltakozóknak zöld fogalmuk nincs tartalmáról, bár több nyelvre, így oroszra is, le van fordítva. (Magyarra Naftali Kraus fordította le 6 évvel ezelőtt).

Zsidó források szerint ez volt a hetedik antiszemita támadás Ukrajnában az elmúlt hónapban. Sokak szerint ez az új rezsim „liberális” jellegének egyik eredménye.

A hét végén az ukrán rendőrség is megszólalt. A kijevi rendőrség szóvivője szerint ez nem volt antiszemita támadás, hanem egyszerű huligánkodás.

Egyszerű?

A HOLOKAUSZT TÚLÉLŐK KÖZÖTT 3-SZOR AKKORA AZ ÖNGYILKOSJELÖLTEK SZÁMA

A Holokauszt túléli önmagát és túléli – túlélőit is. Ez, ami abszurdul hangzik – az egyik „eredménye” egy mostani pszichiátriai felmérésnek.

Az izraeli elmegyógykórház, „Abarbanel”, egyik orvos-csoportja felmérést készített az izraeli idősebb emberek öngyilkossági hajlamáról. Eddig azt hittük – mondja az egyik orvos, aki a kutatásban részt vett – hogy a Holokauszt túlélői „életet igénylő” emberek, akiknél fel sem merül az öngyilkosság gondolata. Senkinek eszébe sem jutott őket, mint egy veszélyeztetett csoportot tekinteni.

A kutató csoport áttekintette a kórház aktáit. Az Abarbanelben külön osztály van a Holokauszt túlélőinek. Kiderült, hogy míg a „nem Sóás” idősek 8.2% próbált öngyilkos lenni mielőtt a pszichiátriai kórházba került – a Sóá túlélők 24% akart megszabadulni életétől – az előző kategória háromszorosa.

A három pszichiáter-professzor által készített felmérés, amely egy rangos amerikai szaklapban jelent meg – megállapítja, hogy a Holokauszt túlélői öreg korában visszatér a depresszió, a trauma és az öngyilkosságra való hajlam.

A jelentés szerint – közli az American Yournal of Geriatric Psychiatry – a hiedelem hogy Soá túlélők nem lesznek öngyilkosok, egy Dachaut megjárt zsidó orvostól, származik, aki egy félszázaddal korábban, egyik előadásban Tel-Avivban – ezt állította. „Ezt soha senki nem vizsgálta meg és mint axiómát fogadták el, mert mindenkinek kényelmes volt így”. Most kiderült, hogy sajnos nem állja meg a helyét.

SARON – 16. BENEDEK – „SZENT A BÉKE”

AZ IZRAELI MINISZTERELNÖK LEVELÉBEN A PÁPÁT „IZRAEL IGAZ BARÁTJÁNAK” TITULÁLTA

Ariél (Árik) Saron izraeli miniszterelnök levelét megírta és ezzel szent lett a béke a két mini-állam – Izrael és a Vatikán – között.

A legutóbbi éles szóváltással kísért „nézeteltérés” akkor tört ki, amikor a pápa elítélte a nemzetközi moszlim terror legújabb akcióit, de „elfelejtette” elítélni az ugyanakkor Nátánjában történt (ön)gyilkos merényletet, amely 4 halálos áldozatot hagyott maga után. Egy izraeli szóvivő ezt szóvá tette, mire egy vatikáni szóvivő élesen reagált, mondván, hogy Izrael nem oktathatja ki a pápát, hogy, mikor és mire reagáljon.

A választ Izraelben nem találták túl meggyőzőnek, de nem akarták a helyzetet még jobban elmérgesíteni.

Most, hogy az elmúlt héten Saron miniszterelnök személyes levelet küldött a pápának, amelyben őt „Izrael igaz barátjának” titulálta („a true friend of Izrael”) – úgy tűnik, hogy helyreállt a házi béke a két történelmi vallás között. Ezt megerősíteni látszik a pápa kölni megjelenése, látogatása a zsinagógában és beszédei ott. Az izraeli sajtó feltűnő helyen közölte 16. Benedek képeit, amint kezeiben tartja a kölni zsinagógában kapott sófárt (kürtöt), amely a zsidóságban majdan a Messiás eljövetelét fogja jelezni.

Saron levelében volt ugyan egy „rázós” passzus is, amelyben kérte, hogy a Vatikán fejezze be az 1994-es egyezményben lefektetett elv megtárgyalását a keresztény intézmények adómentességéről Izraelben, azonban Izrael vatikáni nagykövete, Oded Ben-Chur, szerint ez nem képez akadályt a kapcsolatok további javulására.

Két nappal Saron levele után jött a záró aktus. Angelo Sorano kardinális, a Vatikán államtitkára, magához kérette Ben-Chur nagykövetet és közölte vele, hogy merő tévedésből maradt ki Izrael a pápa által elitélt terrorcselekmények áldozatai közül…

A két izraeli országos főrabbi, Slomó Amar és Jóna Mecger, szeptember 15-én találkozik a pápával, mivel most van 40 éve az emlékezetes Nostra Aetate deklarációnak, amely fordulópontot jelentett az egyház és a zsidóság kapcsolatának történetében.

VALLÁSOS ZSIDÓK NEW-YORKBAN A NYÁRI IDŐSZÁMÍTÁS ELLEN

Nemcsak Izraelben folynak évente elkeseredett „harcok” a nyári időszámítás bevezetése ellen, amely zavarja és akadályozza a reggeli imát. Most már New-Yorkban is tiltakoznak vallásos zsidók az energia megtakarító intézkedés ellen, amit most ki akarnak terjeszteni az eddiginél hosszabb időre.

A zsidó vallás előírásai szerint a reggeli imát csak a napfelkelte után lehet elmondani. A nyári időszámítás alatt a munkások, a tanítók és egyéb kategóriák, akik a kora reggeli órákban kezdenek dolgozni – akadályoztatva vannak az imában. Izraelben évről-évre folytak a viták, mettől meddig tartson a nyári idő, hogy ne irritálja túlságosan a vallásos zsidókat. Aki nem imádkozik, az a megtakarított 50 millió dollárt emliti, mint ami igazolja az intézkedést.

Eddig Amerikában nem volt vita, mivel eddig áprilistól októberig terjedt a DST (daylight savings time) amihez már hozzászoktak. Most, július 21-én a kongresszus elfogadott egy törvényjavaslatot, amely négy (azaz 4) héttel meghosszabbítja a „napfény-spórolást” és a zsidó szervezetek bejelentették tiltakozásukat és a lelkiismereti szabadságra hivatkoznak. Márciustól novemberig – ez lehetetlen – mondják az O.U. és egyéb rabbiszervezetek képviselői.

Nincs kizárva, hogy az utolsó szót az ügyben az amerikai felsőbíróság fogja kimondani. Még csak annyit hogy Izraelben a nyári időszámítás a Jom Kippúr előtt napon fejeződik be, hogy ezzel megrövidítse a 24 órás böjtöt…

A dédnagypapa denunciáló levelet irt első Miklós cárnak…

LENIN NAGYAPJA – HITEHAGYOTT ZSIDÓ VOLT

Elképzelni is nehéz, mi mindent rejtegetnek a nemrég még szovjet, azelőtt cári Oroszország irattárai. Most hogy lassanként megnyílnak a kutatók számára – egyre érdekesebb részletekre derül fény.

Egyike ezeknek Lenin nagyapjának sztorija. Mint kiderült, Jiszroél Blank, Lenin nagyapja, hitehagyott zsidó volt, aki orosz nőt vett feleségül és a lánya, Mária, volt Lenin édesanyja. Miután kitért, megváltoztatta nevét Jiszroélről Alexanderre.

Ha ez nem volna elég, Lenin dédnagyapja, Mojse Blank, szintén kitért öreg korában, majd denunciáló levelet irt első Miklós cárnak, amelyben „besúgja” zsidó testvéreit, hogy „nem hűek a cárhoz, gyűlölik a keresztényeket és hálátlanok mindazért a jóért, amit kapnak az orosz államtól”. Az idősebb Blank mentegetőzik levelében, „hogy egész életemben ki akartan térni, de csak azután keresztelkedtem meg, miután feleségem meghalt, mivel… féltem tőle és tartottam reakciójától”

Idősb Blank, aki 1845-ben tért ki és felvette a Dimitrij nevet, azt is írja – a Cárhoz intézett jiddisnyelvű levelében – hogy „igen sok orosz zsidó van, aki hasonlóan gondolkozik mit ő, csak azért nem veszik fel a kereszténységet, mert félnek feleségüktől.” A levélben Blank bejelenti hogy fiai már korábban kitértek.

A szovjet rezsim titokban tartotta Lenin zsidó nagyapját. Amikor 1924-ben, Lenin halála után, felkérték húgát, írja meg biográfiáját – megtiltották neki, hogy megemlítse a zsidó nagyapát…

Milyen áldást mondanak a zsetonra?…

ORTODOX ZSIDÓ KÖZÖSSÉG LAS VEGASBAN

Mi jut eszedbe Las Vegasról? Semmi esetre sem zsinagóga, mikve (rituális fürdő), kóser vendéglő és pezsgő ortodox zsidó élet.

Pedig a nevadai sivatag kellős közepén elterülő „bűnös városban” jelenleg több mint 90 ezer zsidó él. Van itt több zsinagóga, mikve, kóser vendéglő és ortodox zsidó iskola és óvoda. Jesiva – egyelőre nincs.

Lubavitsi (Habad) küldött azonban már van és a tevékenység ugyanaz, mint bárhol másutt: közelebb hozni a zsidókat a zsidósághoz. Hogyan él egy ortodox zsidó a kaszinók városában, melyet sokan a prostitúció legkifinomultabb fellegvárának tartanak? Úgy hogy nem néz oda, Teszi a dolgát – bussines – és bezárkózik a „házam-váram” falai mögé. 750 dollárért elküldi fiát-lányát (külön-külön) a Habad nyaralóba, ahol jeruzsálemi illetve bné-bráki atmoszférában lubickolnak a gyerekek az uszodában. Fogalmuk sincs mi a kaszinó, soha hírét nem hallották.

Ráchel Ramstetter, a Habad Ház egyik vezetője szerint Vegasban már 3000 főt számlál az ultra-ortodox zsidó közösség. Amerikában, Izraellel ellentétben, a vallásos zsidók nem zárkóznak be, hanem mindenütt ott vannak. „Ahol zsidók vannak – ott mi is ott vagyunk” – mondja Ráchel. Ki tudja, lehet, hogy péntek este meggyújtjátok a szombati gyertyát, mielőtt a kaszinóba mentek”.

Közben Izraelben élelmes ingatlan kereskedők jó befektetésként ajánlanak vegasi lakásokat, telkeket és sok ortodox zsidó benne van a buliban. Fogalmuk sincs mi az pontosan Las Vegas, mit jelent, mit képvisel, talán azt sem tudják pontosan, hol van, de annyi elég hogy a befektetés magas hasznot hoz. Oda menni lakni? Isten őrizz, hiszen a Halacha tiltja, hogy elhagyjuk a szentföldet. Befektetni pénzt, ha van – azt szabad.

A zsidóság minden ága-boga képviselve van Vegasban. A legaktívabbak a haszidok. A Szochnut sáliáchot készül küldeni a városba. Ha nem is allijáznak, legalább küldjenek pénzt – szól az ige. Azon majd hoznak Izraelbe etiópiai falasmúrákat…

Jeruzsálemi vallásos asszony megszülte „hibás” gyerekét hogy testrészeit felajánlhassa szerv átültetésre!

Egy jeruzsálemi vallásos asszony hetedik hónapos állapotos volt, amikor megtudta, hogy magzata „hibás” és rövid idővel megszületés után – meg fog halni. Az ilyen esetek 90 százalékában az orvosok azonnali vetélést rendelnek el, azonban a vallásos házaspár nem volt hajlandó alávetni magát az orvosi határozatnak és az asszony közölte: megszüli a gyereket.

Az orvosok próbálták meggyőzni, mondván, hogy a magzatnak nincs agyveleje és a csontok is hiányoznak. A gyerek ilymódon nem képes élni még egy órát sem – mondták.

Ennek ellenére az asszony nem volt hajlandó beleegyezni a művi vetélésbe, hanem azt mondta, hogy azonnal a szülés után hajlandó a csecsemőt az orvostudomány rendelkezésére bocsátani, hogy releváns testrészeit be lehessen ültetni olyanokba, akiknek erre szükségük van.

Így is történt.

Pszichológusok szerint a szervátültetés lehetősége segítségére volt a szerencsétlen asszonynak erőt venni magán és túlélni a traumát.

A házaspárnak van már két egészséges gyereke.

HOLOKAUSZT MÚZEUM RÓMÁBAN

A római városháza elhatározta, hogy az olasz fővárosban Holokauszt múzeumot létesít – Berlin mintájára. Már kijelölték a területet, a volt fasiszta diktátor, Benito Mussolini rezidenciája mellett. A projekt 6 millió euróba fog kerülni és rövidesen megkezdik a múzeum tervezését, „amely a város és az ország legsötétebb éveit van hivatva bemutatni” – mondja Walter Veltroni, Róma főpolgármestere.

2005.09.06.

Bezár

Comments are closed.