Kezdőlap » Lexikonok » Ki Kicsoda » Vikár Béla

Vikár Béla

(Hetes, 1859. ápr. 1. - Dunavecse, 1945. szept. 22.): etnográfus, műfordító, az MTA l. tagja (1911). 1877 - 84 között nyelvészeti és irodalmi tanulmányokat folytatott a bp.-i tudományegy.-en. 1889-től az ogy.-i gyorsiroda alkalmazottja, majd vezetője volt; 1921-ben vonult nyugalomba.

Vikár Béla

Vikár Béla, ✡ Vikár Béla bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

(Hetes, 1859. ápr. 1. – Dunavecse, 1945. szept. 22.): etnográfus, műfordító, az MTA l. tagja (1911). 1877 – 84 között nyelvészeti és irodalmi tanulmányokat folytatott a bp.-i tudományegy.-en. 1889-től az ogy.-i gyorsiroda alkalmazottja, majd vezetője volt; 1921-ben vonult nyugalomba.

A TV-history e heti, szabadon megtekinthető epizódja 1945-be kalauzol, amikor Németország elfoglalásával és a Japán elleni atomcsapásokkal véget ért a második világháború.

Mi, magyar írók, művészek és a tudomány munkásai, különféle világnézetek és pártállások szószólói, különféle társadalmi rétegek szülöttei és tagjai, akik a legkülönbözőbb hivatásokban és munkakörökben dolgozunk, akik valamennyien az évezredes magyar művelődés megtartásának és gyarapításának rendeltetését vettük örökbe, mi, akik valamennyien keresztény családok leszármazottai vagyunk, az emberi becsületérzés és igaz kereszténység, a józanság és hazafiasság magától értetődő egységével és szilárdságával emeljük föl szavunkat az állampolgári jogegyenlőség elvéért, melyet az úgynevezett ‘társadalmi egyensúly hatályosabb biztosításáról szóló törvényjavaslat’ megvalósulása esetén törölne a magyar alkotmányból.