Forrás: Múlt-Kor

A TV-history e heti, szabadon megtekinthető epizódja 1945-be kalauzol, amikor Németország elfoglalásával és a Japán elleni atomcsapásokkal véget ért a második világháború.

Nézze meg a videót!Az év elején mind a szovjet, mind az amerikai csapatok előretörtek, és a győzelmek mellett büszkeségre okot nem adó haditettek (Drezda bombázása, a Wilhelm Gustloff elsüllyesztése) után április 25-én találkoztak Torgaunál. A Führer az utolsó napokban öngyilkos lett, Mussolinit menekülés közben fogták el és végezték ki, és május másodikán Berlin elestével véget ért az európai háború. A Csendes-óceáni hadszíntéren is fokozatos volt az előrenyomulás: a császár végül Tokió foszforbombázása és a kettős atomtámadás után kapitulált, és szeptember másodikán aláírták a fegyverszünetet. Ezzel véget ért a második világháború.

November közepén Nürnbergben megkezdődött a háborús bűnösök pere, ahol a szövetséges törvényszék nemzetiszocialista politikusok, tábornokok, iparosok, és hét szervezet ügyében folytatott vizsgálatot.

A februárban tartott jaltai konferencián még Roosevelt és Churchill részvételével döntöttek Németország felosztásáról, míg az augusztusi potsdami tárgyaláson már Truman és Attlee képviselte a nyugati nagyhatalmakat. Júniusban San Franciscóban gyűltek össze a nagyhatalmak képviselői, ahol az 51 résztvevő állam aláírta az ENSZ alapokmányát, mely meghatározta a szervezet működésének kereteit. December végén írták alá a Nemzetközi Újjáépítési és Fejlesztési Bank (Világbank) megalapításáról szóló nyilatkozatot, melynek hatásköre az egész világra kiterjedt.

Magyarországon január 18-án a szovjet csaptok elfoglalták Pestet, a németek ezért felrobbantották a maradék Duna-hidakat. 20-án aláírták a magyar fegyverszüneti egyezményt, majd február 13-án befejeződött Budapest ostroma.. Április 12-én befejeződtek a harcok az ország területén. Megkezdődtek az ítélkezések: február harmadikától üléseztek a népbíróságok, és októberben hazahozták az első háborús bűnösöket (Bárdossy, Szálasi, Imrédy, Jaross). Megkezdődtek a kitelepítések: Csehszlovákiából a Benes-dekrétumok keretében telepítették ki a magyarokat, míg a magyarországi németeket szövetséges rendelkezésre szállították Németországba.

Márciusban megkezdték a földosztást. Május elsején újra megkezdte adását a Magyar Rádió. Októberben megtartották a választásokat, melyen a legtöbb mandátumot a Független Kisgazdapárt kapta, így novemberben Tildy Zoltán alakított kormányt.

1945-ben született Tom Selleck színész, Steve Martin színész, Goldie Hawn, Bette Midler színésznők, Bob Marley jamaicai énekes, Eric Clapton brit rockzenész, Rainer Werner Fassbinder filmrendező, Wim Wenders filmrendező, Dean R. Koontz amerikai író, Van Morrison ír zenész, Itzhak Perlman hegedűművész, Neil Young dalszerző. Az év híres halottja volt Szerb Antal író, Szabó Dezső író, Csortos Gyula színművész, Pietro Mascagni zeneszerző, Vikár Béla etnográfus, Hans Wilhelm Geiger német atomfizikus, Bartók Béla, George S. Patton amerikai tábornok, Anna Frank naplóíró, Franklin Delano Roosevelt az Egyesült Államok elnöke, Paul Valéry francia író.

Szeretne többet tudni?

Nézze meg az 1944-es évet bemutató videót!

Böngésszen az 1945-ös év további eseményei között!

A 100 év – 100 kép filmsorozat többi epizódja megtekinthető az alábbi weboldalon: http://www.tv-history.tv

Kölcsönözze ki a sorozat többi részét és nézze meg közel DVD minőségben a T-Online Tékában!

Comments are closed.