Kezdőlap » Lexikonok » Ki Kicsoda » Kozma Erzsébet

Kozma Erzsébet

(Dr. Kátai-Horner Miklósné) Vácon született 1906 május 18-án, és Budapesten halt meg 1982 március 21.-én. A váci piarista gimnázium magántanulójaként érettségizett majd a Pázmány Péter tudományegyetemen Kerényi Károly tanítványaként szerzett latin-magyar szakos tanári diplomát. Bölcsészdoktori értekezése, A misztika és Boldog Margit című tanulmány, 1930-ban jelent meg, munkatársa volt a katolikus Korunk Szava-nak. Egyike volt azoknak a keresztény értelmiségieknek akik az 1938-as u.n. első zsidótörvény ellen tiltakoztak.

Kozma Erzsébet

Kozma Erzsébet, ✡ Kozma Erzsébet bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

(Dr. Kátai-Horner Miklósné) Vácon született 1906 május 18-án, és Budapesten halt meg 1982 március 21.-én. A váci piarista gimnázium magántanulójaként érettségizett majd a Pázmány Péter tudományegyetemen Kerényi Károly tanítványaként szerzett latin-magyar szakos tanári diplomát. Bölcsészdoktori értekezése, A misztika és Boldog Margit című tanulmány, 1930-ban jelent meg, munkatársa volt a katolikus Korunk Szava-nak. Egyike volt azoknak a keresztény értelmiségieknek akik az 1938-as u.n. [url=node/13291]első zsidótörvény ellen tiltakoztak[/url].

Mi, magyar írók, művészek és a tudomány munkásai, különféle világnézetek és pártállások szószólói, különféle társadalmi rétegek szülöttei és tagjai, akik a legkülönbözőbb hivatásokban és munkakörökben dolgozunk, akik valamennyien az évezredes magyar művelődés megtartásának és gyarapításának rendeltetését vettük örökbe, mi, akik valamennyien keresztény családok leszármazottai vagyunk, az emberi becsületérzés és igaz kereszténység, a józanság és hazafiasság magától értetődő egységével és szilárdságával emeljük föl szavunkat az állampolgári jogegyenlőség elvéért, melyet az úgynevezett ‘társadalmi egyensúly hatályosabb biztosításáról szóló törvényjavaslat’ megvalósulása esetén törölne a magyar alkotmányból.