Forrás: Mazsihisz

Arató István festményeiből nyílt kiállítás a XIII. kerületi Polgármesteri Hivatal Városház Galériájában. A nyolcvanöt éves festőművész és grafikus mélyen kötődik a XIII. kerülethez, és Angyalföldhöz. Itt született, itt élt, itt alkotott és alkot ma is.

Festményein megörökítette a régi Angyalföld szegény munkásnegyedeit és az ott élő embereket. Megszállottan kereste a szépséget a nyomor közepette is. Tájképei, városképei személyes belső atmoszférával telítettek, amelyek stílusukban a hiperrealizmus, poszt-impresszionizmus expresszív eszköztárával érik el hatásukat a nézőkre. A Néző mindig fontos volt Arató István művészi szemléletében, törekedett arra, hogy a közönségnek tetszenek alkotásai, miközben az is fontos volt számára, hogy megőrizze egyéniségének szuverenitását. E szemlélet tette őt , olyan népszerűvé.

Arató István az Iparrajziskolában, majd Örkényi Stasszer György szabadiskolájában kezdte tanulmányait / Bernáth Aurél / , majd az Iparművészeti Főiskolára került, de ezt családi okokból abba kellett hagynia. Munkaszolgálatra vitték, és a Vészkorszakban egész családját és otthonát veszítette el, az az ember, aki a nyilas megszállás alatt, fiatalon, félelmet nem ismerve több tucat ember életét mentette meg. 1947-től az Elektromos Művek szabadiskolájában tanult tovább, ahol Börzsönyi Kollarits Ferenc és a rendkívül művelt, expresszív stílusú művész -Novotny Emil Róbert volt a mestere.

Arató István nyolcvanöt évesen is Angyalföld festője. Realista alapállású festészete érzelmekre ható, de nem érzelmes, néhol jelképes erejű, és mindig a szépség keresése jellemzi.

Vajda Ildikó

Mazsihisz news

Comments are closed.