Kezdőlap » Lexikonok » Ki Kicsoda » Koestler, Arthur

Koestler, Arthur

Világhírű író, újságíró

Arthur Koestler

Koestler, Arthur, ✡ Arthur Koestler bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

ás:

Ungvári Tamás

DIETMAR EBERT

Parti Nagy Lajos író: Feri bácsi egy világcsoda. Érthetetlen, hogyan lehetett ép ésszel végig csinálni ezt a szörnyű évszázadot.

Gervai András

A 78. Ünnepi Könyvhét könyvei

7. évfolyam 22. szám, 2007.05.31.

Népszabadság * Munkatársunktól * 2007. május 31.

2007.05.22., 2007. évfolyam, 21. szám

Valuska László

Hahner Péter

Nyugat-Európában évtizedeken át alighanem Arthur Koestler volt az egyik legismertebb magyar. Alapkönyve, a Sötétség délben referencia volt, reá hivatkozott szinte az egész antikommunista irodalom, a sztálinizmus hiteles ábrázolásában tudományos dolgozatok is forrásmunkának tekintették.

2007. január 19. (6. oldal)

Kié Arthur Koestler? A kérdésre egy külföldi nyilvánvalóan azt válaszolja, hogy mindenkié. Illetve: ez a nagyszerű elme és világhírű író, a huszadik század egyik leghitelesebb tanúja az emberiség, a gondolkodók közös tulajdona, éljenek bárhol a világon. Csakhogy Magyarországon vagyunk, Budapesten, abban a városban, ahol Koestler született, és itt árnyaltabban kell fogalmazni

A Szent Martinus-templom felé mentünk. Ünnepi gyászmise Edward Kennedyvel. A decens érkezésig volt még időnk. Hansi és Frédi kétoldalt karoltak, mert a duplaboka és macskakő szerencsétlen kombináció tűsarok esetén. A két öregúr, az utolsó pressburgi polgárok – ahogy magukat nevezték – amióta kikanyarodtunk a kétszáz éves Kapitulska utcai házból, felcsapott idegenvezetőnek. A ház Hansi nagyapjáé volt, ő is, mint mindenki a családban, muzsikus. A zenét szerezték, meg játszották is.

Ungvári Tamás

A panaszkultúrájáról híres magyar ember hogyan viszonyul a humorhoz?

SZÁNTÓ T. GÁBOR

Ungvári Tamás

A kampányban egyaránt kijutott az elszabadult idulatokból, a vádaskodásokból; volt díszzsidózás, idiótázás, torokátvágással fenyegetőzés, szinte minden, amit a kampánycikik és a politikai bakik közé sorolhatunk. Csak fűszerezték a korteskedést a a rosszindulatú, erőltetett támadások, emlékezzünk csak a “beintett a miniszterelnök”-féle prezentációra. Kérdés, hogy a kínos mondatok, a magyarázkodás, az erőltetett riposztozás, mennyire befolyásolták a választópolgárokat.

A múlt tavasszal franciául Arthur Koestlerről megjelent életrajzi kötetnek ítélte az elmúlt év legjobb életrajzának járó díjat a Le Point című francia folyóirat neves irodalomkutatókból és történészekből álló zsűrije – derült ki a hetilap csütörtökön megjelent legfrissebb számából.