Kezdőlap » Lexikonok » Ki Kicsoda » Mahler, Gustav

Mahler, Gustav

Osztrák zeneszerző, karmester.

Gustav Mahler

Mahler, Gustav, ✡ Gustav Mahler bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

1860. július 7-én született Kalischtben. Ifjúkorát Csehországban töltötte, zenei tanulmányokat Bécsben folytatott és élete legnagyobb sikerei is a császárvároshoz kötődtek. Nagyszabású karmester egyéniség volt.

J. GYŐRI LÁSZLÓ

DIETMAR EBERT

Népszabadság * Szászi Júlia * 2007. május 12.

Marina Mahler, a nagy osztrák zeneszerző és karmester, Gustav Mahler unokája visszakapta a bécsi Belvedere Múzeumtól az egykor a család birtokában lévő Nyári éj a strandon című Edvard Munch-festményt, melynek tulajdonjogáért a Mahler-leszármazottak a második világháború vége óta kitartóan küzdöttek. A Munch-festményt Alma Mahler, Gustav Mahler felesége kapta ajándékba Manon nevű leánya születésének alkalmából Karl Reininghaus iparmágnástól. 1938.

Egy bécsi bíróság döntése értelmében visszaszolgáltatják Edvard Munch norvég expresszionista festő Nyáréj a strandon című festményét az eredeti tulajdonos, Gustav Mahler zeneszerző unokájának.

Egy bécsi bíróság döntése értelmében visszaszolgáltatják Edvard Munch norvég expresszionista festő Nyáréj a strandon című festményét az eredeti tulajdonos, Gustav Mahler zeneszerző unokájának.

2006. november 13.

Egy bécsi bíróság döntése értelmében visszaszolgáltatják Edvard Munch norvég expresszionista festő (1863-1944) Sommernacht am Strand (Nyáréj a strandon) című festményét Marina Mahlernek, aki az eredeti tulajdonosnak, Gustav Mahlernek, a híres zeneszerzőnek az unokája.

“Európa képe” címmel írt tanulmányt George Steiner, akinek kötetét az Acte Sud francia kiadó 2005-ben tette közzé. A jeles szerző azt fejti ki munkájában, hogy kontinensünk talán legsajátosabb intézménye a kávéház. Térképük érdekes tablót ábrázol földrészünk nemzeteiről. Az intézmény volt összeesküvések színhelye, szenvedélyes értelmiségi viták központja, költők és írók műhelye, néma bámészkodók otthona.

Déli koncert

sofar, 2006. április 05. 11:00  Spinoza Ház, Mahler, Gustav Déli koncert bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Location:

Népszabadság * Valaczkay Gabriella * 2005. december 19.

Őszi Közép-Kelet-Európai barangolásaimat ( öreg autómmal!) Prágával fejeztem be.

Egy kultikus figura a Bécsi Zsidó Múzeumban

A szeptember 8-án kezdődő torontói filmfesztiválon három magyar film észak-amerikai premierjére kerül sor. Az idén 30. születésnapját ünneplő rendezvényre Gárdos Péter A porcelánbaba, Gauder Áron Nyócker! és Koltai Lajos Sorstalanság című munkái kaptak meghívást. Az észak-amerikai filmpiac kapujaként emlegetik torontói rendezvényt, az itteni jelenlét nagymértékben elősegíti a filmek későbbi forgalmazását.

Fidelio

Munkatársunktól, 2005. augusztus 29. 00:00

Mahler-dalestet rendeznek hétfőn a budapesti Holokauszt Emlékközpontban; a Páva utcai zsinagóga épületében tartandó koncert egy tervezett sorozat első rendezvénye.

Augusztus 29-én hétfőn este 7 órától Balatoni Éva Mahler dalokat énekel, zongorán közreműködik Szentpéteri Gabriella.

PINTÉR TIBOR