Kezdőlap » Lexikonok » Ki Kicsoda » Einstein, Albert

Einstein, Albert

Neve a zsenialitás szinonímája. A Time Magazin az "évszázad emberének" nevezte.

Albert Einstein

Einstein, Albert, ✡ Albert Einstein bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Neve a zsenialitás szinonímájává lett, arcképe egyike a legismertebbeknek a világon. A Time Magazin az évszázad emberének nevezte 2000-ben.

Minden, mindenkiről, mindenkinek…

Sir Isaac Newton, a gravitáció felfedezője a tizennyolcadik század elején azt írta, hogy 2060-ban, vagy ezt követően várható az apokalipszis. A Die Welt című német napilap internetes változatának beszámolója szerint ez derül ki azokból a kéziratokból, amelyeket Jeruzsálemben a Héber Egyetemen állítottak ki.

Ungvári Tamás

Elie Wiesel Nobel-békedíjas amerikai író szombaton leszögezte: nem kíván Izrael elnöke lenni. Wiesel a párizsi Sorbonne Egyetemen egy kollokviumon újságírói kérdésre megerősítette: ajánlatott kapott arra, hogy Móse Kacav jelenlegi államfő lemondása esetén vállalja el a legmagasabb közjogi méltóság tisztjét. Wiesel most közölte: “nemet mondtam, egyszerűen azért, mert én nem erre való vagyok. Nagyon hízelgő volt részükről, de én csak egy író vagyok”.

Móse Kacav szexbotránya után már keresik az új államfőt

Elie Wiesel Nobel-békedíjas amerikai író lehet az egyik lehetséges jelölt az izraeli államfői posztra, ha a szexuális zaklatással vádolt Móse Kacav izraeli államfő esetleg lemondana – írta a Maariv című izraeli napilap.

“Európa képe” címmel írt tanulmányt George Steiner, akinek kötetét az Acte Sud francia kiadó 2005-ben tette közzé. A jeles szerző azt fejti ki munkájában, hogy kontinensünk talán legsajátosabb intézménye a kávéház. Térképük érdekes tablót ábrázol földrészünk nemzeteiről. Az intézmény volt összeesküvések színhelye, szenvedélyes értelmiségi viták központja, költők és írók műhelye, néma bámészkodók otthona.

Ha megkérnének néhány hölgyet, mondjanak példát az antiférfi típusra, Woody Allen biztosan dobogós lenne.

NOL * Vincze Attila Tamás * 2006. szeptember 1.

NyomtatBezár

A pszichoanalízis 150 éve született osztrák alapítója, Sigmund Freud elméleteit idézgetve ma már legtöbbször azt is hozzáteszik, tudományosan mennyire meghaladták azokat. Pedig néhány közülük – a tudományos és a közgondolkodást alapvetően megváltoztatva – máig érvényes.

Egy könyv, amely nem az unalomig ismételt közhelyeket szajkózza Einsteinről. Egy könyv, amely felvállalja, hogy Einstein professzor hulla unalmas órákat is tudott tartani, ha éppen nem érdekelte a téma.

1955. 76 éves korában elhunyt Albert Einstein német Nobel-díjas fizikus.

Einstein 1879 március 14-én született a németországi Ulmban, mely jelenleg Baden-Württemberg tartományban található, Stuttgarttól nagyjából 100 km-re keletre.

Mintegy “véletlenül” kezdődött a kaland, úgy 1992 magasságában, mely nagy mértékben valószínűsítette az ezoterikusok körében meglehetősen a kisebbséget képveselő “eleve elrendeltetés” elméletét elfogadó csoport elképzeléseinek igazát.

“Mindig is az volt az egyetlen célom, hogy szerény tehetségemmel szolgáljam az igazságot és az igazságosságot, számolva azzal a kockázattal, hogy amit találok, az senkinek nem fog tetszeni.” Albert Einstein szavait idézve nyitotta meg Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke a világ tudósainak második budapesti fórumát. Az eseményen felszólaló Sólyom László köztársasági elnök mindenekelőtt a jövő nemzedékek iránti felelősséget emelte ki, amiben a tudósoknak is osztozniuk kell.

Kazai Anita, 2005. október 29. 00:00

Lehet, hogy nem Einstein alkotta meg először az általános relativitáselméletet? Vita vagy álvita Németországban.

A holland Leideni Egyetem Lorez Elméleti Fizika Intézetének archívumában megtalálták Albert Einstein 1925-ben publikált munkájának eredeti kéziratát.