Forrás: MA

Egy könyv, amely nem az unalomig ismételt közhelyeket szajkózza Einsteinről. Egy könyv, amely felvállalja, hogy Einstein professzor hulla unalmas órákat is tudott tartani, ha éppen nem érdekelte a téma.

2006.05.07 22:57 Vincze Attila Tamás, ma.hu

Háttér kismonográfiák sorozat

Einstein azon kevés természettudósok egyike, aki nem a tudomány burkában élte le az életét, hanem tudatosan részt vett a társadalmi életben, és ha kellett barikádra vonult egy ügy érdekében. Éles elme ? harcos pacifista ? lelkes zenész ? katasztrofális családapa: kibékíthető tulajdonságok egy személyiségen belül? Elsősorban embernek tartotta magát és másodsorban zsidónak, ezért nem értett egyet a cionista mozgalom céljaival, és nem tudták rávenni, hogy csatlakozzon a szervezethez.

Jóllehet meghatározó szerepet játszott a kvantumelmélet megalapozásában, egész életében tagadta, hogy Albert Einstein valószínűségi függvények pillanatnyi halmaza lenne; ehelyett a világegyetem és benne az ember harmonikus egységében hitt, valamint egy magas rendű szervező elvben, ami szabályozza a világ menetét, és amit akár hívhatunk Istennek is.

A sorozatban már kapható:

Hubert Mania: Stephen Hawking

Linde Salber: Salvador Dali

A sorozat további tervezett kötetei:

Stephan Reimetz: Woody Allen

Fritz Hennenberg: Mozart

Háttér Kiadó; 270 oldal, 1950 Ft.

Comments are closed.