Forrás: NOL

Móse Kacav szexbotránya után már keresik az új államfőt

Népszabadság * Zalán Eszter * 2006. október 19.

Elie Wiesel Nobel-díjas amerikai író lehet az egyik lehetséges jelölt az izraeli államfői posztra, ha a szexuális zaklatással gyanúsított Móse Kacav izraeli államfő lemondana – írta szerdán a Maariv című izraeli napilap.

Ehud Olmert kormányfő Moszkvába menet tett említést arról a sajtónak: jobban szeretné, ha az államfő feladatait inkább egy független személy, mintsem a politikai elit egyik tagja látná el. A Maariv forrása szerint Olmert még nem lépett kapcsolatba a náci haláltábort túlélő és életművét a holokauszt feldolgozásának szentelő Wiesellel. Az 1928-ban Máramarosszigeten született író amerikai állampolgár, de rövid idő alatt megkapná az izraeli állampolgárságot, ha a legfőbb állami méltóságra jelölnék.

A Kacavval szembeni vádemelési javaslat után nem hivatalosan, de megindul az elnökválasztási kampány Izraelben, ám a jelöltek egyelőre nem tolonganak. Az Ynet hírportálon közzétett közvélemény-kutatás szerint az izraeliek 66 százaléka úgy gondolja, Móse Kacavnak le kéne mondania. Mandátuma 2007 nyarán jár le. A felmérés szerint (melyben Wiesel neve még nem szerepelt) a legnépszerűbb lehetséges jelölt a szintén Nobel-békedíjas Simon Peresz lenne. A jelenlegi miniszterelnök-helyettes nem kíván indulni.

A szimpátiafelmérés második helyezettje Iszrael Meir Lau tel-avivi főrabbi, aki tegnap jelentette be, hogy beszáll a versenybe. Olmert egyik ősellenfele, a jobboldali Likud párthoz tartozó Reuven Rivlin, volt parlamenti elnök is indul a megméretésen. Az izraeli elnököt a knesszet választja, így a politikusoknak komoly előnyük van a civilekkel szemben. Az izraeli kormány 1952-ben a szintén amerikai állampolgárságú Albert Einsteinnek is felajánlotta az államfői posztot, de Einstein nem fogadta el a felkérést.

l Ehud Olmert szerdán a Kremlben a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott tárgyaláson fegyverembargó kivetését szorgalmazta Iránra és Szíriára, egyben felvetette aggodalmait az iráni atomprogrammal kapcsolatban. Izraeli tisztségviselők szerint a Hezbollah Szíria által átadott orosz fegyvereket használt az izraeliekkel vívott nyári háborúban. Olmert szerint Putyin “tisztában van azzal, mekkora veszély fenyeget Irán részéről”. Közben Lavrov orosz külügyminiszter megismételte, hogy Moszkva nem lát közvetlen fenyegetést Irán részéről. (MTI)

Comments are closed.