Forrás: SG

A holland Leideni Egyetem Lorez Elméleti Fizika Intézetének archívumában megtalálták Albert Einstein 1925-ben publikált munkájának eredeti kéziratát.

Albert Einstein, a német születésű, zsidó származású fizikus 1914 és 1933 között Berlinben tanított, majd Hitler hatalomra jutása után az Egyesült Államokba menekült. Berlini munkája mellett a húszas években gyakran járt át Leidenbe előadásokat tartani, ott szövődött barátság közte és Ehrenfest között, akinek a papírjai között találták meg a szóban forgó kéziratot. Az 1924. decemberre dátumozott „Egyatomos ideális gázok kvantumelmélete” címet viselő 16 oldalas kézirat Einstein egyik utolsó nagy áttörésnek minősített munkája, melyet a berlini Porosz Tudományos Akadémia publikált 1925 januárjában. A felfedezés az egyetem egyik hallgatója, Rowdy Boeyink nevéhez fűződik, aki Paul Ehrenfest, holland fizikus archívumában keresgélt anyagot értekezéséhez.

Két oldal az anyagból – klikk a képekre a nagyobb változathoz

A jellegzetes macskakaparásszerű írás tele van további feljegyzésekkel és beszúrásokkal, sőt a kéziratot átvevő Carlo Beenakker professzor szerint több lapon még ujjnyomok is felfedezhetők. Az egyetem nem adja ki a kezéből a papírokat, Einstein ott tett látogatásainak emlékeként kezelik, azonban a kéziratról nagyfelbontású felvételeket készítettek, melyek megtekinthetők a Lorenz Intézetweboldalán.

1995-ben Ketterle vezetésével a Coloradói Egyetem és az MIT egyik csoportja 1 mikrokelvin (azaz 1 milliomod Kelvin) alá hűtött gázokat, melynek során felfedezték az anyag új halmazállapotát, az ún. Bose-Einstein kondenzátumot, melyben a részecskék sűrű sorokban mozognak, nem pedig egymástól függetlenül, szabadon röpdösnek. Azóta nagyon sok kutatócsoportnak sikerült nanokelvin nagyságrendű hőmérsékletetre gázokat hűteni; a legalacsonyabb hőmérséklet eddig 3 nanokelvin volt. Az MIT által nemrég beállított új rekord 500 pikokelvin, ennek a hatodrésze.

Comments are closed.