Forrás: HETEK

Elie Wiesel Nobel-békedíjas amerikai író szombaton leszögezte: nem kíván Izrael elnöke lenni. Wiesel a párizsi Sorbonne Egyetemen egy kollokviumon újságírói kérdésre megerősítette: ajánlatott kapott arra, hogy Móse Kacav jelenlegi államfő lemondása esetén vállalja el a legmagasabb közjogi méltóság tisztjét. Wiesel most közölte: “nemet mondtam, egyszerűen azért, mert én nem erre való vagyok. Nagyon hízelgő volt részükről, de én csak egy író vagyok”.

Elie WieselAz azt firtató kérdésre, hogy elnökké való kinevezése hozzájárulhatna-e a közel-keleti béke ügyének az előmozdításához, Wiesel annak a nézetének adott hangot, hogy az izraeli államfőnek csak morális tekintélye van, de a döntéseket a kormány hozza.

Szerdán a Maariv című izraeli napilap Ehud Olmert kormányfő környezetéhez tartozó illetékes közlésére hivatkozva azt írta, hogy a miniszterelnök jelezte: jobban szeretné, ha az államfő többnyire tiszteletbeli és reprezentatív feladatait inkább egy független személy, mintsem a politikai elit egyik tagja látná el.

A nagy nemzetközi tekintéllyel rendelkező, 1928-ban született, többnyelvű író amerikai állampolgár, de rövid idő alatt megkaphatná az izraeli állampolgárságot, ha a legfőbb állami méltóságra jelölnék.

Izrael állam 1948-as létrehozása után a szintén amerikai állampolgárságú Albert Einsteinnek is felajánlották az izraeli államfői posztot, de Einstein sem fogadta el a felkérést.

(MTI/AFP)

Comments are closed.