Forrás: Népszava

„Mindig is az volt az egyetlen célom, hogy szerény tehetségemmel szolgáljam az igazságot és az igazságosságot, számolva azzal a kockázattal, hogy amit találok, az senkinek nem fog tetszeni.” Albert Einstein szavait idézve nyitotta meg Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke a világ tudósainak második budapesti fórumát. Az eseményen felszólaló Sólyom László köztársasági elnök mindenekelőtt a jövő nemzedékek iránti felelősséget emelte ki, amiben a tudósoknak is osztozniuk kell. Az angol nyelven folyó három napos rendezvény fő témája a tudás, az etika és a felelősség kapcsolata.

Indiától Alexandriáig, Rómától Japánig, Bangkoktól Amerikáig, Pakisztántól Ljubljanáig, Pekingtől Oroszországig húzhatnánk a képzeletbei vonalat, ha azt akarnánk jelezni, hogy a Föld mely pontjáról érkeztek Budapestre, a Tudomány Világfórumára tudósok, politikusok és úgymond „laikusok”. A rendezvény statisztikája szerint több, mint 80 ország 450 meghívottja fogadta el a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) párbeszédre szóló invitálását. A 150 hazai résztvevővel együtt szekciókban vitatják meg a tudomány és a politika kapcsolatát, a fenntartható fejlődés kérdéseit, a kutatás-fejlesztés bővitésének lehetőségeit, a globális környezeti problémákkal kapcsolatos tennivalókat valamint a jövő nemzedékeivel és egyáltalán a tudományos kutatással kapcsolatos felelősség ügyét.

A tegnapi megnyitón a Magyar Köztársaság elnöke, Sólyom László üdvözölte a világfórum résztvevőit. Beszédében kiemelte, mennyire fontosnak tartja azokat a témaköröket, amelyek a jövő nemzedékek iránti felelősséggel, az oktatással, a kutatás és az információ szabadságával, illetve a tudomány autonómiájával foglalkoznak. Elengedhetetlennek tartotta viszont, hogy a tudományos vívmányokat minél több emberrel osszák meg. A Magyar Tudományos Akadémia elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy ebben a században alapvetően a tudomány határozza meg a világ alakulását. Vizi E. Szilveszter megjegyezte, egyedül a tudománynak adott a képessége arra, hogy boldogabb életet teremtsen az emberiségnek. De ehhez egymástól is nagyon sokat kell még tanulni – szögezte le az elnök, aki szerint erről a tanulásról szól a budapesti világfórum is. Einstein szavait idézve kijelentette, „az igazság és az igazságosság a ma társadalma számára is alapérték, mint ahogyan a tudomány és a lelkiismeret is elválaszthatatlan párost alkot.”

A nyitóünnepséget az UNESCO Tudományos Díjainak átadása zárta. Ezután az MTA elnöke, valamint a nemzetközi szervező partnerek képviselői újságírókkal találkoztak. Janez Potocnik, az Európai Unió tudományos főbiztosa a tudásalapú társadalmak létrehozását Európa egyetlen lehetőségének nevezte. Kérdésre válaszolva Vizi E. Szilveszter közölte, két éve Budapesten hozták létre szervezetüket az izraeli és a palesztín tudósok és itt lesz második találkozójuk is. Ez is jelzi, hogy a tudomány a politika felett áll, mondta. A mostani világfórum keretében rendezik például a tudományos újságírók világtalálkozóját is. Egy kérdésre úgy vélte, a XXI. század a biológia százada lesz.

Szabó Iréne

Comments are closed.