Forrás: kultura.hu

A múlt tavasszal franciául Arthur Koestlerről megjelent életrajzi kötetnek ítélte az elmúlt év legjobb életrajzának járó díjat a Le Point című francia folyóirat neves irodalomkutatókból és történészekből álló zsűrije – derült ki a hetilap csütörtökön megjelent legfrissebb számából.

Arthur Koestler

(MTI) – A párizsi Calmann-Lévy kiadó gondozásában jelent meg tavaly Michel Laval műve, a L,homme sans concessions. Arthur Koestler et son siecle (A megalkuvások nélküli ember. Arthur Koestler és százada) címmel a magyar származású író-újságíró születésének századik évfordulójára.

A Le Point egyoldalas méltatása szerint a kötet kitűnően bemutatja, hogy valaki lehet úgy korának gyermeke, hogy közben harcol ellene. Koestler elsőként lépett fel az elmúlt század diktatúrái ellen. A nulla és végtelen című, 1938-ban írt műve a sztálinizmus első leleplezései közé tartozik. A harmincas években divat volt antifasisztának lenni, Koestler viszont mindenekelőtt anti-totalitárius volt – emlékeztet a lap.

Michel Laval titáni méretű munkájából kiderül, hogy „ez a magyar zsidó, Közép-Európa sajátos terméke századának legfőbb tanúja volt, s mindig ott volt, ahol kellett” – írta a Le Point.

Comments are closed.