Kezdőlap » Lexikonok » Ki Kicsoda » Hanák Péter

Hanák Péter

Hanák Péter történész Kaposvárott született, zsidó kispolgári családban. Somogyi Éva így ír róla: '& a szegény, tehetséges zsidó fiúk tradicionális felemelkedési útja bezárult.' A felszabadulás után a kommunista párthoz csatlakozott. '1956 után az egyetemről eltávolítva a kutatásnak szenteli magát.'Hanákot, természetesen, érdekelte az antiszemitizmus, a zsidókérdés, az asszimiláció, mind magyar, mind pedig külföldi viszonylatban is.Néhány éve kiemelkedő eseménynek számított a magyar - zsidó történetírásról, vagyis a magyar zsidó történelemmel foglalkozó magyarországi történeti irodalomról folytatott vita. A Magyar Tudományos Akadémia Judaisztikai Kutatócsoportjának meghívására az üléseken Hanák Péter elnökölt.Hanák hangoztatta, hogy a magyarországi zsidóság történetének igen lényeges problémái nincsenek összefüggő egészként földolgozva. 'Persze - tette hozzá -, ennek az okait megmagyarázni már túl messzire vezetne és nagyon összetett, bonyolult vállalkozást jelentene&

Az alábbiakban röviden bemutatom, mi történt a Teleki Pál intézetben a háború alatt és után. A levéltári források és a még élő kollégáknál fellelhető memoárok ennél jóval többet nyújtanak. Remélem, közös erővel feldolgozva a hatalmas anyagot, rövidesen feltárhatjuk, miféle atrocitásokat követtek el a a történettudomány ellen a hatalom emberei a Rákosi-korszakban.

2007.09.12., 2007. évfolyam, 36. szám

Ungvári Tamás

Bodoky Tamás

Index/MTI

VARGA LÁSZLÓ

Zsidóság a dualizmus kori Magyarországon címmel a Pannonica Kiadó gondozásában átfogó politika-, eszme-, társadalom- és mentalitástörténeti kötet jelent meg, mely tizennégy, korábban különböző folyóiratokban megjelent tanulmányt tartalmaz a neves történész, Varga László szerkesztésében.

Hanák Péter

Hanák Péter Hanák Péter bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Hanák Péter történész Kaposvárott született, zsidó kispolgári családban. Somogyi Éva így ír róla: “& a szegény, tehetséges zsidó fiúk tradicionális felemelkedési útja bezárult.” A felszabadulás után a kommunista párthoz csatlakozott. “1956 után az egyetemről eltávolítva a kutatásnak szenteli magát.”

ás: Zsidókérdés, asszimiláció, antiszemitizmus. Gondolat 1984

Ady Endre két érdekes cikke olvasható az Olvasószoba Irodalom polcán.