Forrás: Népszava

A Bárka Völgyi „hajója” augusztus 26-án (pénteken) vet horgonyt a Ráday Kultuccában, mely a Művészetek Völgyének legjobb programjait szállítja hozzánk. A három napos Bárka Kikötő Fesztivál (augusztus 16-27-28.) koncertekkel, irodalmi beszélgetéssekkel, Meseházzal és természetesen színházzal várja a kicsiket és a nagyokat. A Ráday Kultucca augusztustól októberig négy fesztivállal várja a kultúrát kedvelőket: augusztus 26-28-án a Bárka Kikötő, szeptember 14-18-án a MOL Budapest Jazz Fesztivál várja az érdeklődőket, szeptember 30 – október 2. között Ferenc-napi Búcsú, október 7-9. között pedig Film- és Folyóirat Fesztivál lesz. (Népszava)

Márta szerezte az idei tűzijáték zenéjét

Márta István Erkel-díjas zeneszerző komponálja az idei augusztus 20-i tűzijáték zenéjét. A hét tételes „Időutazás” szvit a klasszikus szimfonikus zenekari és a modern elektronikus hangzást ötvözi a huszonhat

perces műben. A tételek címei: I. Fanfár, II. Magyar história, III. Csángó emlék, IV. Nosztalgia, V. Hullámok, VI. Dudapop, VII. Finale Grande. (Népszava)

A Sorstalanság Koppenhágában

A csütörtökön kezdődő Koppenhágai Nemzetközi Filmfesztivál versenyébe meghívást kapott Koltai Lajos Sorstalanság című filmje. A fesztiválon nemzetközi zsűri fog dönteni a fődíjról, s az elnökségre Nicolas Roeg brit filmrendezőt kérték fel. Az augusztus 18-28. harmadik alkalommal megrendezendő eseményen versenyen kívül mutatják még be Mészáros Márta A temetetlen halott és Mundruczó Kornél Johanna című filmjét.

(MTI)

Elhunyt Zilahy özvegye

Zilahy Lajosné Bárczy Piroska augusztus 7-én, vasárnap 98 éves korában elhunyt egy amerikai szeretetotthonban. A XX. századi magyar irodalom jelentős alakjának özvegye, Bárcziházi Bárczy István budapesti polgármester leánya 1948 óta az Egyesült Államokban élt. Hamvait kívánsága szerint Budapesten helyezik örök nyugalomra. A K. U. K. könyvkiadó munkatrásai hosszas nyomozás után derítették fel, hogy a legendás polgármeste lánya még él, és – gyámja segítségével – szerződést kötöttek Zilahy nagyszabású regénytrilógiájának, A Dukay családnak első teljes magyarországi kiadására. Piroska asszony már évek óta egy szeretotthon lakója volt, s bár szellemileg friss, az egész világ kisemmizte, sorra adták ki a Zilahy-regényeket jogdífizetés nélkül. (Népszava)

Design Hét Budapesten

Ismét megrendezik október 14. és 23. között a Design Hetet a fővárosban. Idén már 70 helyszínen, 5 ország művészeinek közreműködésével, 40 rendezvényen várják az érdeklődőket. Ágy kerül kirakatokba is a kiállítás, melyet az Árkádban, a Corvinban, a Duna Plázában, a Flóriánban és a Mammut II. bevásárlóközpontban láthat a közönség. A rendezvénysorozaton több fórumon mutatkozik be a magyar divattervezés: lesz divatfesztivál, divatshow, divatolimpia is. A sorozat a Gödör Klubban zárul nagyszabású partival.

(Panoráma)

Comments are closed.